PlusAlbumrecensie

Top van de Nederlandse hiphop verzameld op nieuw album $hirak

Rajko Disseldorp
null Beeld

Op zijn onlangs verschenen album Talou heeft hitproducer $hirak (Julien Willemsen, 28) niet alleen de populairste en belangrijkste rappers van Nederland bij elkaar weten te krijgen, het is hem ook nog eens gelukt het allerbeste in hen naar boven te halen.

$hirak vestigde in de zomer van 2015 definitief zijn naam als voornaamste producer van New Wave en natuurlijk de hit van die zomer Drank & Drugs met Ronnie Flex en Lil’ Kleine. Hij won met New Wave de Popprijs en twee Edisons, nam solo twee MTV EMA Awards mee naar huis én zorgde in de jaren erna voor vele hits, zoals Blijf bij mij van Ronnie Flex en Maan en Krantenwijk van Lil’ Kleine en Boef. Nu is er eindelijk een eigen album.

$hirak lijkt met Talou niet voor zoveel mogelijk hits te zijn gegaan. Het album biedt eerder een palet aan originele, muzikale ideeën en onverwachte samenwerkingen waarbij de gretigheid en het plezier van de rappers de boventoon voeren. Zo rapt Ronnie op Straight Up zoals we hem kennen van Nori, rapt Henkie T op Gasoline twee minuten lang een van zijn beste teksten en brengt $hirak op Oase met Idaly, KA en Willem drie verschillende generaties samen. Daarmee is Talou een verzamelalbum geworden van wat de top van de Nederlandse hiphop momenteel te bieden heeft – aangevoerd door een van de beste producers van Nederland.

Hiphop

$hirak
Talou
(Maison $hirak)

Meer over