'Toots' benoemd tot Jazz Master

Thielemans live op het North Sea Jazz Festival 2007. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Thielemans live op het North Sea Jazz Festival 2007. Foto ANP/Robert Vos

NEW YORK - De Belgische mondharmonicavirtuoos Jean 'Toots' Thielemans heeft in de Verenigde Staten de hoogste onderscheiding in de jazzmuziek gekregen. De National Endowment for the Arts benoemde hem als eerste in Europa geboren musicus tot Jazz Master.

De 86-jarige Thielemans bracht bij de uitreiking als dank een ontroerende versie ten gehore van What a wonderful world, een eerbetoon aan Louis Armstrong, die hij zijn 'muzikale goeroe' noemde.

Thielemans, wiens mondharmonica door generaties kinderen gehoord is als openingsthema van Sesamstraat, raakte naar eigen zeggen aan de jazz verslingerd in de oorlogsjaren, toen hij de eerste opnamen van Armstrong met de Mills Brothers hoorde.

Hij herinnert zich nog het warme welkom dat zwarte Amerikaanse jazzmusici bereidden toen hij in 1952 de Verenigde Staten kwam wonen - van zangeres Dinah Washington die voor hem soul food kookte tot de pianist Billy Taylor, die hem bij zijn band in een club in New York liet aanschuiven terwijl de Belg nog op zijn vakbondskaart wachtte.

Het was ook Taylor die gisteren de prijs aan Thielemans uitreikte. Over hun eerste ontmoeting zei Taylor, die zelf in 1988 tot NEA Jazz Master werd benoemd: ''Ik dacht dat hij gitaar zou spelen, maar hij haalde zijn mondharmonica te voorschijn en iedereen die hem toen hoorde viel om van verbazing, want niemand speelde jazzharmonica zoals Toots.''

Anderen die vrijdagavond tot Jazz Master werden benoemd waren gitarist George Benson, drummer Jimmy Cobb, saxofonist Lee Konitz en bigbandtrompettist Snooky Young. Verder werd ook voor het eerst een opnametechnicus onderscheiden, de in 1924 in New Jersey als zoon van Nederlandse ouders geboren Rudy Van Gelder, die legendarische opnamen als de albums A love supreme van John Coltrane en Saxophone colossus van Sonny Rollins vastlegde. (AP)

www.tootsthielemans.com

Meer over