PlusAlbumrecensie

Toch weer de vraag: is Weezer serieus?

Stefan Raatgever
Weezer, OK Human. Beeld
Weezer, OK Human.

Balanceren op de grens tussen ironie en ongeloofwaardigheid. Rockband Weezer is er in een carrière van bijna dertig jaar zeer bedreven in geraakt. Waar je bij elk Weezeralbum wel ergens het gevoel krijgt dat de Californische band het allemaal niet zo serieus meent, staan er elke keer toch een paar indiepoppareltjes tussen. Met soms kinderlijk naïeve teksten van opperhoofd Rivers Cuomo zijn de liedjes van Weezer met hun inventieve melodielijnen vaak als die grappen van die excentrieke oom op een familiefeestje: je begrijpt de clou niet helemaal, maar de manier van vertellen is goed voor een vette lach.

Het coveralbum van de groep in 2019 was zo’n merkwaardig geval van Weezerhumor: lachwekkend armoedig vanwege het gemis van elk eigen idee over de interpretatie van songs als Africa of Mr. Blue Sky, maar wellicht juist daardoor een groots online succes.

Voor 2020 had Weezer eigenlijk een hardrockalbum in gedachten. Dat is uitgesteld tot optredens weer mogelijk zijn. In de tussentijd maakte de band met OK Human een piano­pop­plaat die met Screens een leuk actueel liedje over permanent leven achter je computerscherm bevat. Maar dan is er ook nog de over-de-topballade Playing my Piano, die klinkt als een afgekeurd B-kantje van een soloplaat van Freddie Mercury. Serieus bedoeld? Het is niet te hopen.

Pop

Weezer
OK Human
(Atlantic)

Meer over