Tim Hofman verovert drie prijzen op Televizier Gala

Tim Hofman is verkozen tot de beste presentator van Nederland. Donderdag won hij tijdens het Televizier Gala in Amsterdam zijn eerste Televizier-Ster. Ook ontving hij de Televizier-Ster voor beste onlinevideoserie met #BOOS en de Gouden Televizier-Ring met Over Mijn Lijk.

ANP
55ste Gouden Televizier-Ring Gala 2020 in Theater Carré, Amsterdam. Beeld EM-Press/Patrick van Emst/Brun
55ste Gouden Televizier-Ring Gala 2020 in Theater Carré, Amsterdam.Beeld EM-Press/Patrick van Emst/Brun

Hij pakte met het programma Over mijn lijk de belangrijkste Ring voor het beste tv-programma, maar ook de Televizier Ster Presentator én de Televizier Ster Onlineserie voor zijn YouTubeserie #Boos. Bij het ophalen van de hoofdprijs drukte Hofman de prestigieuze Gouden Televizier-Ring in handen van Alex de Lange, de enige nog levende deelnemer van Over mijn lijk. “Want van jou heb ik geleerd dat als je ziek bent, je even goed kan leven. Morgen is niet beloofd, we moeten het vandáág doen.”

Het BNNVara-programma over en met ongeneeslijk zieke jongeren, won met 63 procent van de stemmen van Beste Zangers en Nick, Simon & Kees: Homeward Bound (allebei omroep AvroTros).

Hoewel hij de grote winnaar was van het prijzengala, zei Hofman na afloop zich nog niet te durven spiegelen aan ‘de grote meneren’ op televisie. “Ik weet ook niet of ik bij de grote meneren wil horen,” zei de presentator (32).

“Ik vind televisie maken heel leuk, ik vind programma’s maken heel leuk,” vervolgde Hofman. “Er zijn een hoop dingen die ik kan bewerkstelligen, of het nou een gesprek over de dood is of dat ik een oplichter op z’n taas geef. Die grote meneren kunnen me wat. Ik heb ze liever tegenover me met een camera: die grote meneren.”

Chantal Janzen, die haar zesde Televizier Ster Presentatrice kreeg, droeg de prijs op aan de cultuursector die onder druk staat als gevolg van de coronacrisis. “Ik vind dat die veel tekort wordt gedaan. Cultuur is gewoon het hart van onze samenleving, van ons land. Het is zo ontzettend belangrijk,” aldus Janzen. “Het is een middel om te verbinden, te verwonderen, te ontsnappen, te amuseren en dat moet overeind blijven. Er zijn zoveel mensen in de cultuursector die nu gewoon niets hebben en dat vind ik vreselijk.”

Famke Louise

Ze knipoogde in haar dankspeech naar een veelbesproken uitzending van talkshow Jinek waarin intensive care-arts Diederik Gommers en influencer Famke Louise elkaar troffen. De twee tegenpolen startten hierop gezamenlijk een actie om jongeren beter bewust te maken van de gevaren van het coronavirus. “Dit is wat cultuur zo bijzonder maakt en waarom tv nog steeds meetelt in deze snel veranderende wereld,” aldus Janzen.

De Televizier Oeuvre Award ging dit jaar naar Ivo Niehe, die binnenkort het veertigste seizoen van zijn personalityshow De TV Show presenteert. Onder anderen zanger Lionel Richie feliciteerde hem via een videoboodschap. En Niehe zelf: “Nooit vroeg iemand achteraf of er iets uitgeknipt of veranderd kon worden. Een unicum in de tv-wereld.” Er werden meer beeldjes uitgereikt. Zo won Martien Meiland de Televizier Ster Talent, het jongerenprogramma Beestenbrigade de Televizier Ster Jeugd en Elise Schaap de Televizier Ster Acteur.

De 55ste uitreiking was vanwege het coronavirus ernstig uitgekleed. Theater Carré werd naast de twee presentatoren door slechts dertig andere mensen gevuld. Maar toch: geen Televizier-Ring Gala zonder enige commotie. Omroep Max-baas Jan Slagter uitte op Twitter zijn ongenoegen over de Televizier Ster Presentator. ‘Dit is echt ongelofelijk. Met alle respect voor Tim Hofman, maar André van Duin is de beste presentator! De Televizier-Ring is geen publieksprijs meer maar een Instagramprijs.’

Meer over