Tigers voor Zuid-Korea, Spanje en Thailand

ROTTERDAM - Debuutfilms uit Zuid-Korea, Spanje en Thailand zijn vrijdagavond door een vakjury bekroond met een Tiger Award. Tijdens de veertigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) vielen The Journals of Musan van Park Jung-Bum (Zuid-Korea), Finisterrae van Sergio Caballero (Spanje) en Eternity van Sivaroj Kongsakul (Thailand) in de prijzen.

De jury van de Tiger Awards bestaat uit onder anderen Sandra den Hamer (directeur van EYE Film Instituut Nederland), filmmaker Wisit Sasanatieng (Thailand) en zanger/gitarist Lee Ranaldo van de Amerikaanse rockband Sonic Youth. Zij kozen uit veertien genomineerden de drie beste debuutspeelfilms van het Rotterdamse festival. De makers krijgen elk 15.000 euro.

Return of the Tiger
Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het filmfestival werd eenmalig de Return of the Tiger Award toegekend aan twee filmmakers die eerder in de running waren voor een Tiger Award. De films Oki's Movie van Hong Sang-Soo (Zuid-Korea) en Club Zeus van David Verbeek (Nederland/China) wonnen de prijs.

The Journals of Musan werd ook door de jury van de internationale associatie van filmcritici FIPRESCI uitgeroepen tot beste film uit de Tiger Award-competitie. De jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) koos Winter Vacation van Li Hongqi (China) als beste.

Het IFFR duurt nog tot en met zondag. Zaterdagavond wordt bekend welke film door het festivalpubliek is beoordeeld als beste van het evenement. (ANP)

Meer over