Recensie

Tiger King: schokkend portret van ‘de Harvey Weinstein van de exotische dierenhandel’

Netflix krijgt maar geen genoeg van hun verdienmodel Tiger King. Na twee series over Joe Exotic, waarvan de vervolgreeks een tamelijk chaotisch geheel was, is er nu een afgeleide productie beschikbaar: Tiger King: The Doc Antle Story.

Ab Zagt
Tiger King: The Doc Antle Story, Netflix Beeld Netflix
Tiger King: The Doc Antle Story, NetflixBeeld Netflix

Hoofdpersoon is ditmaal een concurrent en inspiratiebron van Exotic: Bhagavan Doc Antle, tijgertemmer, dierentuineigenaar vol exotische dieren, mislukt goochelaar en liefhebber van jonge meisjes van rond de veertien.

De imposante Antle, bierbuik, grijze paardenstaart en een heel grote mond, figureerde al in de eerste Tiger King-serie, waarin hij opviel door de aantrekkelijke vrouwelijke staf met wie hij verregaande innige relaties onderhield. The Doc Antle Story is traditioneler van opzet en bestaat hoofdzakelijk uit interviews met de misbruikte vrouwen die in duidelijke taal uitleggen hoe Antle hen wist in te lijven. Zijn versiertruc was de zin ‘Wil je mijn tijger aaien?’, meldt een van de eerste slachtoffers.

Weinstein

Een van de voormalige employees noemt Antle de ‘Harvey Weinstein van de exotische dierenhandel’. De praktijken van de tijgerdealer lijken zelfs nog ernstiger: vrouwen dwong hij tot borstvergroting, wie wilde vluchten werd bijna gewurgd en hij ontvoerde zelfs een meisje van elf jaar.

De makers, Erice Goode en Rebecca Chaikin, delen hun bevindingen op een wat sobere manier, maar dat neemt niet weg dat de inhoud minstens zo schokkend is als de zaak-Weinstein. Het is een wonder dat Antle niet levenslang vastzit. Wel staat hij volgend jaar juli terecht voor dierenmishandeling.

Tiger King: The Doc Antle Story is nu te zien op Netflix.

Meer over