PlusSerierecensie

Tiendelige Netflixserie ziet de Messias als moderne hippie-filosoof

Hoe zou de Messias zich gedragen als hij op nu op aarde terugkeerde? Het is een vraag waarop geen antwoord mogelijk is, maar de makers van de tiendelige dramaserie Messiah van Netflix laten hun fantasie de vrije loop.

Ab Zagt
Mehdi Dehbi in de rol van messias in de Netflixserie Messiah. Beeld Netflix
Mehdi Dehbi in de rol van messias in de Netflixserie Messiah.Beeld Netflix

Zij stellen de Verlosser voor als een hippie-achtige filosoof en actievoerder, compleet met lang zwart haar, baardje en een getint, Midden-Oosters uiterlijk. Hij zoekt brandhaarden op, zoals de grens met Israël, waar hij met honderden volgelingen uit Syrië een conflict lijkt uit te willen lokken. Even later duikt hij op in Texas, waar hij een orkaan overleeft en nog meer gelovigen, inclusief de plaatselijke dominee en zijn gezin, aan zich weet te binden. Zijn volgende stop is ­Washington, waar hij zelfs de Amerikaanse president weet in te pakken.

Apostel van de vrede

Een serie als deze die sinds vorige week op Netflix kan worden bekeken, is natuurlijk omstreden. Van tevoren was er al van diverse kanten kritiek. Jordanië, waar de reeks grotendeels is opgenomen, deed Messiah meteen in de ban.

De Jezusachtige figuur (een rol van Mehdi Dehbi) presenteert zich als een apostel van de vrede die Amerika adviseert alle eigen troepen uit het buitenland terug te trekken. Geen wonder dat de CIA de man, die dan al een mediaheld is geworden, op de voet volgt en probeert te achterhalen wat zijn achtergrond en motief is. ­Zitten de Russen erachter?

De serie is duidelijk beïnvloed door de succesreeks Homeland. De vrouwelijke hoofdpersoon is CIA-agente Eva Geller (een rol van Michelle Monaghan) die boven op de zaak zit en ook steeds meer in de war raakt.

Messiah zit vol verwijzingen naar de Bijbel. De charismatische Verlosser, die ook Al Masih wordt genoemd, loopt over water, geneest zieken en verkeert vaak in de woestijn. Veel van zijn teksten lijken uit de mond van Jezus te komen. Met zijn teksten brengt hij iedereen van zijn à propos.

Veel vragen

Messiah stelt veel vragen, zonder overal een antwoord op te geven. Hoe reageert het Witte Huis? Is de Christusfiguur een oplichter of de waarachtige zoon van God? Heeft hij een dubbele agenda? Zijn de wonderen die hij verricht de trucs van een illusionist? Klopt zijn achtergrond zoals die door de CIA is uitgeplozen? Het zijn vragen die zonder twijfel in het onvermijdelijke tweede seizoen beantwoord zullen worden.

Serie

Messiah
Te zien op Netflix

Meer over