Tien seizoenen Andere Tijden Sport: 'Ik had geen idee of ik in de kopgroep zat'

Het tiende seizoen van Andere tijden sport begint morgen met een ­documentaire over de legendarische Elfstedentocht van 1997. Met schaatsers in de kopgroep van destijds reconstrueert het programma de laatste 'tocht der tochten'.

Bas Hakker
Elfsteden-tocht 1997, de kopgroep nadert Leeuwarden Beeld Wubbo de Jong
Elfsteden-tocht 1997, de kopgroep nadert LeeuwardenBeeld Wubbo de Jong

Het is een mooi clubje bij elkaar in het Olympisch Stadion. De makers van Andere tijden sport haalden vijf van de zes hoofdrolspelers (Piet Kleine kon niet) bij elkaar om een voorproefje te geven.

Henk van Benthem had in 1997 zomaar de opvolger van zijn - al even legendarische - broer Evert kunnen worden. "Ik was heel sterk die dag, maar in de herhaling zie je ­altijd alleen die laatste 300 meter. Jammer is dat eigenlijk."

Altijd een goed verhaal heeft Erik Hulzebosch, de grote favoriet, die net tweede werd. Zijn humeur heeft daar trouwens nooit onder geleden en zijn verbale scherpte al helemaal niet. ­Gevraagd naar zijn favorietenrol van destijds is hij zijn droge zelf.

"Het blijft een vreemde race. De eerste tachtig kilometer zie je niets, dus toen we opeens in een groepje van twintig zaten, had ik werkelijk geen idee of het de kopgroep was."

Of de tocht der tochten nog een keertje zal plaatsvinden? "In elk ­geval zal Max Verstappen eerder wereldkampioen worden."

Winnaar Henk Angenent wil het gevoel van die dag nog wel even terughalen. "Ik maakte me nergens zorgen over, stond gewoon aan de start en voelde me heerlijk. Ik ben nu ook zenuwachtiger op het podium dan toen ik de tocht reed. Als je in zo'n sprint zit, weet je dat er weinig kan misgaan."

De vraag die nog openstaat, is wat presentator Tom Egbers, die de afleveringen van Andere tijden sport aan elkaar praat, deed op 4 januari 1997.

"Ik ben begonnen in Sloten, waar ik commentaar zou geven bij de passerende wedstrijdrijders. Uiteindelijk was Kees Jansma zó lang aan het woord in het dorpje daarvoor, dat ze al voorbij waren toen ik in beeld kwam. Toen ben ik naar Dokkum gegaan, het noordelijkste punt van de tocht, waar om 23.00 uur het stempelhok sloot."

"Daar stond ik om 23.01 uur met Rudy Langen uit Assen, die dus te laat was. Ik zei tegen hem: probeer het gewoon volgende keer. Daarop vertelde hij dat hij zijn vrouw een kruisje had beloofd voor hun nog ongeboren kind. Een oud-deelnemer heeft toen nog gebeld naar Studio sport om te zeggen dat hij zíjn kruisje wel mocht hebben."

Egbers vindt het een geweldig evenement. "Ik ben benieuwd wat er zou gebeuren als het nu opeens zou losgaan. Het zou wel anders zijn; er was destijds misschien één iemand met een mobiele telefoon, alles wordt dus anders, maar ik ben erbij."

Elfstedentocht 1997: zes helden, één winnaar, morgen, NPO 1, 23.06 uur

Meer over