PlusLijstje

Tien dingen die je alvast moet weten over de Gouden Televizier Ring

De 55ste uitreiking van de Gouden Televizier Ring wordt donderdag de soberste tot nu toe. Toch is er gelukkig nog allerhande ophef. Tien dingen die u moet weten over deze editie.

Stefan Raatgever
De uitreiking was vorig jaar in Afas Live nog een uitbundig glamourfeest. Dit jaar mogen er in Carré maar 250 mensen bij zijn. Beeld Hollandse Hoogte/ ANP Kippa
De uitreiking was vorig jaar in Afas Live nog een uitbundig glamourfeest. Dit jaar mogen er in Carré maar 250 mensen bij zijn.Beeld Hollandse Hoogte/ ANP Kippa

1. Alleen Piet Veerman geen ­kanshebber

Volendam vier feest. Voor het eerst behaalt het olijke kwartet Jan Smit/Kees Tol/Simon Keizer/Nick Schilder een grand slam op het Televizierstrijdtoneel. Alle vier vrienden zijn genomineerd voor de ring. Alleen Tim Hofmans aangrijpende serie Over mijn lijk staat een Volendamse zege nog in de weg. Jan Smit won in 2005 al een keer met zijn reallife soap. Vorig jaar werd hij als presentator van muziekhit Beste Zangers verslagen door Chateau Meiland. Verlost van die concurrentie lijkt Beste Zangers topfavoriet voor dit jaar. Met een eervolle vermelding voor de knappe docuserie van Nick & Simon over hun idolen Simon & Garfunkel.

Een van de kanshebbers: Beste Zangers. Beeld BNNVARA/AVROTROS
Een van de kanshebbers: Beste Zangers.Beeld BNNVARA/AVROTROS

2. #Televizierringsowhite

Eindelijk. We horen erbij. Blonk het glamourfeest van de Nederlandse televisie altijd uit in een optocht van paraplu’s en verwaaide coiffures op de rode loper, dit jaar herbergt de Televizier Ring eindelijk een flintertje Hollywood. Zoals in de VS de Oscaruitreiking onder vuur kwam te liggen vanwege het over het hoofd zien van zwarte acteurs bij de nominaties (#Oscarssowhite), heeft ook Nederland nu zijn discussie. Aangezwengeld door twee zwaargewichten in het maatschappelijk debat – Anna Nooshin en Akwasi – luidt de hoofdvraag: zijn de Televiziernominaties en winnaars te wit? Een terecht punt uiteraard. Vooral de prijzen voor beste presentatrice zijn al jaren vrijwel uitsluitend het domein van hoogblonde polderprinsessen als Yvon Jaspers en Chantal Janzen. Het grote verschil met de Oscars: aan de nominatieverdeling van het Televiziergala komt geen keurkorps met oude witte mannen te pas. Het publiek is zelf verantwoordelijk voor de keuze.

3. Nieuwe ring

Feitje in de categorie ‘Nooit geweten. Had ik dat maar zo gehouden’: de Televizier Ring is nooit één en dezelfde ring geweest. Al sinds 1975 ontwerpt kunstenares Anneke Schat elk jaar een nieuw exemplaar. Tót dit jaar. Schat houdt ermee op en heeft nu het definitieve exemplaar gefabriceerd. Zoals het een juweel van allure betaamt, heeft de ring een thema. Dat is ‘dynamische buiteling’ geworden. Of Schat zich liet inspireren door de kijkcijfers van De 5 Uur Show is onbekend.

4. Coronaeditie

Een onvervalst geval van een geluk bij een ongeluk is de verplaatsing van het gala van de Afas Live naar Carré. Sinds deze week zijn in de eerstgenoemde zaal, waar de uitreiking de afgelopen vier jaar plaatsvond, nog maar dertig bezoekers welkom. Dat waren niet eens alle genomineerden geweest. Die mogen nu wel komen, maar daarmee is alles gezegd. Geen polderparade van A-, B-, C-sterren door de theatergangen dus helaas.

5. Too close to call

Je kunt als professioneel stemmenteller in november beter een ‘too close to call’ tussen Trump en Biden in Florida moeten oplossen, dan nu proberen de vernieuwde kiesprocedure van Televizier Ring in goede banen te leiden. Al sinds november vorig jaar worden stemmingen gehouden (Elf maanden van tevoren. Daar hoor je Trump nou nooit over!). In vier kwalificatieronden kwamen steeds vijf programma’s naar voren. Daarbij kwamen nog vijf wild cards. Op die 25 namen kon opnieuw gestemd worden. De drie bestscorende bleven over. Wat dan donderdag nog te doen? Stemmen uiteraard!

6. Online wint weer

Hangt Jan Slagter alweer in de gordijnen? Hij klaagde de afgelopen jaren ouderwets steen en been. De Televizier Ring was volgens hem een feestje geworden van internetstemmers, virals en onlineoproepen. Zijn goed bekeken programma’s Heel Holland Bakt en Het dagboek van Hendrik Groen – doelgroep: mensen die nog weten wat een briefkaartstem is – legden het daardoor af. Slagter is een roepende in de woestijn. Zijn paradepaardjes haalden opnieuw de laatste drie niet en de Ringorganisatie publiceerde zelfs een handleiding om succesvol online stemmen te werven. Een tip: ‘De verkiezing start op de eerste dag van de stemming. Start de viral of de oproep dus niet te laat; verloren tijd komt niet meer terug.’ Heeft u dat, meneer Slagter?

7. Eva Jinek moet werken

Persalarm na bekend worden nominaties. ‘Eva Jinek moet werken tijdens uitreiking Televizier Ring.’ Is de talkshowhost er toch bij in Carré? Een woordvoerder van de AvroTros: ‘Over de inhoud van de show kan ik helaas niets zeggen.’

8. De Mol ondergraven

In 2013 was er voor het laatst een dubbelslag. Johnny de Mol werd gekozen tot beste presentator en Linda de Mol tot beste presentatrice. Om de hegemonie van de De Molclan te bevestigen won Wie is de Mol? dat jaar de Televizier Ring. De vraag van deze editie luidt echter: Waar is De Mol? Johnny is niet genomineerd en zijn tante haalde niet eens de laatste tien. Linda de Mol die Britt Dekker voor moet laten gaan, het klinkt als het einde van een tijdperk. Ook voor vader/broer John is het niet het beste jaar: trok Martien Meiland in 2019 zijn SBS6 ‘uit het slijk’ met zijn zege, nu is er niet één Talpashow onder de kanshebbers.

9. Top 10 door De TV-Kantine

Met zijn laatste krachten stemde ‘de kijker’ óók nog de tien meest opmerkelijke fragmenten van het afgelopen televisiejaar in de juiste volgorde. De top 10 zal gepresenteerd worden door de makers van parodieprogramma De TV-Kantine. De stem van de eenkoppige redactie van dit overzicht ging naar de reactie van Zomer Promenade op het tóch doorgaan van Veronica Inside: ‘Stelletje wijven!’

10. Presentator onbekend

Alsof de suspense over het schier eindeloze kwalificatieparcours nog niet voldoende was, bouwt de AvroTros ook over de presentatie van de tv-uitzending de spanning op. Pas ‘begin volgende week’ onthult de omroep wie gastheer of gastvrouw van de avond wordt. Stemmen heeft hierbij overigens geen zin.

Gouden Televizier Ring, NPO 1, donderdag, 20.30 uur

Het programma Over mijn lijk maakt ook kans op de Gouden Televizier Ring. Beeld BNNVARA
Het programma Over mijn lijk maakt ook kans op de Gouden Televizier Ring.Beeld BNNVARA

De genomineerden

Gouden Televizier Ring

Beste Zangers
Over mijn Lijk
Nick, Simon & Kees – Homeward Bound

Televizier Ster Presentatrice

Chantal Janzen
Eva Jinek
Miljuschka Witzenhausen

Televizier Ster Presentator

André van Duin
Tim Hofman
Beau van Erven Dorens

Televizier Ster Jeugd

Beestenbrigade
Dropje
H3L

Televizier Ster Talent

Martien Meiland
Bram Krikke
Holly Mae Brood

Televizier Ster Online-videoserie

#Boos
Jachtseizoen
De politievlog van Jan Willem

Televizier Ster Acteur/Actrice

André van Duin
Elise Schaap
Angela Schijf

Meer over