Tien Amsterdammers in de top 100 kunstverzamelaars

In de top 100 belangrijkste kunstverzamelaars van Nederland, die vandaag is gepresenteerd, staan tien Amsterdammers. Lang niet alle kunstverzamelaars zij blij met hun notering in de lijst van het Nationaal Kunstplatform.

Nicole Kroes
Paul Verhoeven staat in de top 100 van belangrijkste kunstverzamelaars van Nederland. Wat hij verzamelt en over de omvang van zijn collectie wil hij niets kwijt. Beeld ANP
Paul Verhoeven staat in de top 100 van belangrijkste kunstverzamelaars van Nederland. Wat hij verzamelt en over de omvang van zijn collectie wil hij niets kwijt.Beeld ANP

De honderd Nederlanders die zijn geselecteerd, zijn particuliere verzamelaars die een grote collectie kunstwerken hebben met een minimale waarde van een half miljoen euro. Wat opvalt aan de lijst is dat er veel ondernemers, juristen en medici opstaan.

'Veel kunstverzamelaars wonen buiten de Randstad, is ons opgevallen', vertelt David Polak van het Nationaal Kunstplatform, dat de lijst samenstelde. Wie er precies in Amsterdam wonen, dat wil Polak niet zeggen, om 'Quote-achtige toestanden' te voorkomen.

Net als de Nederlanders die elk jaar in de rijkenlijst van Quote worden opgenomen, zijn lang niet alle kunstverzamelaars blij met hun notering in de lijst. 'Met zes van de 100 kunstenaars hebben we geen contact kunnen leggen. Maar dan hebben we wel van ten minste drie bronnen informatie gehad over de omvang van hun collectie', aldus David Polak.

Het is de tweede keer dat de lijst is gepubliceerd. Dit jaar is de lijst nauwkeuriger, met zoveel mogelijk specifieke informatie over de kunstinteresses en verzamelde objecten van de betreffende persoon.

Prinses Beatrix en Jan des Bouvrie
Een paar opvallende namen op de lijst zijn onder andere prinses Beatrix, interieurspecialist Jan des Bouvrie, regisseur Paul Verhoeven, bankier Rijkman Groenink en castingdirector Hans Kemna. Op de lijst staan ook bekende namen uit de kunstwereld zoals de familie Six en de familie Van Loon (museum Van Loon). Paul Verhoeven staat er alleen met zijn naam in, wat erop wijst dat hij een van de kunstverzamelaars is die liever niet op de lijst zou staan.

De collecties bestaan voor het overgrote deel uit schilderijen, maar grafisch werk, glaswerk, keramiek, fotografie, video's en tekeningen maken ook onderdeel uit van menig verzameling.

In de Top 200 belangrijkse kunstverzamelaar ter wereld van Artnews, die elk jaar verschijnt, komt één Nederlander voor: Joop van Caldenborgh uit Wassenaar.

Meer over