Thomas Acda: 'Niet solo, wel een eigen plaat'

Thomas Acda, vandaag vijftig geworden, doet het voor het eerst alleen op zijn album De Marathon, met muziek bij de gelijknamige musical. 'Ik ben blij dat ik me achter die voorstelling kan verschuilen.'

Stefan Raatgever
Thomas Acda schreef de liedjes voor De marathon in het tuinhuisje van een vriendin in Los Angeles Beeld Marco Okhuizen
Thomas Acda schreef de liedjes voor De marathon in het tuinhuisje van een vriendin in Los AngelesBeeld Marco Okhuizen

Thomas Acda wil één ding duidelijk maken: hij is, nu hij geen deel meer is van Acda & De Munnik, niet ineens solo gegaan. Hij heeft simpelweg een plaat gemaakt zonder Paul de Munnik

Die laatste gaf eind 2014 de aanzet tot de ontbinding van het ­succesrijke nederpopduo en maakte eerder al een eigen album. "Paul is echt een solocarrière begonnen. Ik had altijd al een eigen loopbaan, als acteur, televisiemaker en schrijver. Daar komt nu een album bij."

En, zegt hij erbij: "Ik kan me ook nog verschuilen achter de musical De Marathon. Het zijn liedjes op aanvraag. Er zitten af en toe zinnen in die ik op mijn eigen album niet had gekozen. Die tekst was nodig om het musicalverhaal te vertellen."

Met die mogelijkheid zich te verbergen achter zijn opdracht is hij maar wat blij, zegt hij. De luwte waarin hij de plaat maakte, bevalt hem.

"Als het echt een soloalbum met alles erop en eraan was, had ik het niet in eigen beheer ­opgenomen, maar het financiële risico bij een grote platenmaatschappij gelegd. Maar goed, die wil er dan ook meteen een megasucces van maken. Dat was bij deze liedjes niet mijn eerste gedachte."

Veel aan Paul gedacht
Acda nam het album grotendeels op in Los ­Angeles, in het tuinhuisje van een vriendin, waar hij ook zijn eerste roman Onderweg met Roadie (2015) voltooide. Met zijn vaste schrijfpartner David Middelhoff (ook medecomponist van talloze Acda & De Munnikhits) op gitaar. In hoeverre was juist de afwezigheid van het derde lid van het vroegere driemanschap voelbaar?

"Ik heb veel aan Paul gedacht tijdens het opnemen. We hadden altijd zo ontzettend veel lol in de studio. Met Paul zing ik ook veel makkelijker dan alleen. En mooier. Dat meerstemmige blijf ik prachtig vinden. Paul niet. Die heeft op zijn eerste album (Nieuw, uitgekomen in 2016) nergens voor koortjes of harmonieën gekozen."

"Maar," zegt Acda tussen twee slokken bier door, "laten we het niet te lang over Acda & De ­Munnik hebben. De dingen gaan voorbij. Je kunt blijkbaar niet je hele leven bij dezelfde club spelen. Ik voel niets dan liefde voor Paul. We kunnen het prima zonder elkaar. Ik weet alleen niet of de optelsom nog hetzelfde is."

Overleden moeder
En zo debuteerde Acda in het weekend voor zijn vijftigste verjaardag toch echt met een album onder zijn eigen naam. Op verzoek van regisseur Job Gosschalk, die van de succesfilm De Marathon, over een Rotterdamse garage in financiële nood, een musical maakt. Acda, zelf in het bezit van een persoonlijk record van 4.19.21 op de klassieke afstand, zei meteen ja.

"Ik dacht aan mijn held Randy Newman. Die schrijft filmsoundtracks. Hij moet zich houden aan het thema, maar schreef stiekem toch veel van zichzelf in de liedjes. Zo is De Marathon al met al ook heel persoonlijk geworden."

De verhaallijn over een stervende naaste liep parallel met de ziekte en dood van Acda's moeder en dus zingt hij onder meer in Mag Ik Nog Heel Even Blijven Hier? over haar overlijden.

"Dat lied gaat over het moment dat je voor het laatst bij de overledene weggaat, meestal de avond voor de begrafenis. Dat is letterlijk de allerlaatste keer dat je iemand ziet. Daarna wordt de kist gesloten. Die minuten daarvoor wil je het liefst eindeloos rekken."

Tweede roman
Acda gaat de liedjes niet live spelen op een ­concertpodium, benadrukt hij. Hij geniet van het leven zonder lange theatertournees. Hij schrijft aan zijn tweede roman ('Voor driekwart af') en begint binnenkort aan zijn tweede filmregie. Pas eind 2018 wil hij een soloprogramma maken.

"Maar ik mis het avond aan avond van huis zijn niet. Ik bedoel: het was geweldig, maar nu breng ik 's morgens mijn kinderen (Acda heeft een zoon van zeventien en een dochter van zes) naar school of hang ik 's avonds met hen op de bank. Dat hou ik voorlopig zo."

Toch nog een laatste vraag over Acda & De Munnik dan. Sluit hij een hereniging op termijn werkelijk uit? Het antwoord is typisch Acda: "Voor mij hoefde die afsluiting niet zo rigoureus, maar in principe doen we het niet meer. Tot het moment komt dat we, à la Doe Maar, ­zo veel geld kunnen verdienen en voor een sponsordoek lachend onze reünie aankondigen, ­natuurlijk."

De Marathon - EP is te koop op iTunes en andere muzieksites. De musical staat vanaf 15 maart in het Luxor Theater, Rotterdam.

Meer over