PlusAlbumrecensie

Theo Croker laat zich inspireren door paddo’s

Peter van Brummelen
null Beeld

Trompettist Theo Croker trok zich tijdens de pandemie terug in het huis waar hij opgroeide en schreef daar de muziek die leidde tot het album BLK2LIFE – A Future Past. Intrigerende zin in het bijbehorende persbericht: ‘Much of the album was informed by psilocybin meditations.’

In goed Nederlands: Die Croker ging daar thuis eens lekker aan de paddo’s. En dat is af te horen aan zijn zesde album, waarvan hij op de hoes is afgebeeld als een Afrikaanse vorst. De muziek neemt soms flink zweverige vormen aan. Ontsporen doet de boel nergens.

Er wordt gefreakt, maar dit is jazz die ook sommige popliefhebbers goed aan zouden kunnen, zeg maar zij die ook Kamasi Washington en Robert Glasper tof vinden.

Croker (36) is een kleinzoon van Doc Cheatham, die als jazztrompettist al actief was in de jaren twintig van de vorige eeuw. En hij studeerde bij Donald Byrd, de trompettist die in de jaren zeventig van de hard bop overstapte naar de funk en soul. Met de roots van Croker zit het wel snor dus.

Maar Theo Croker is vooral een jazzmuzikant van nu. Het betekent onder meer dat in zijn muziek jazz en hiphop het goed met elkaar kunnen vinden. Jazzveteraan en saxofonist Gary Bartz is te gast op BLK2LIFE, maar net zo makkelijk doet ook rapper Wyclef Jean mee. Op 10 november staat Theo Croker in het Bimhuis.

Jazz

Theo Croker
BLK2LIFE - A Future Past
(Sony)

Meer over