Theaterduo weigert tekst te kuisen

UTRECHT - Theaterduo 2KM is zondagmiddag zonder op te treden opgestapt uit het Utrechtse Schillertheater. De organisatie en enkele aanwezigen hoorden tijdens de soundcheck een tekst waarin de woorden neuken en kont voorkwamen. Daarop verzocht de programmeur het duo met onder meer Leo Oldenburger, beter bekend als voetbalcommentator bij SBS6, de tekst te wijzigen of het liedje niet ten gehore te brengen.

Oldenburger en zijn kompaan Peter Tol waren daar om principiële redenen niet toe bereid en pakten hun biezen. ''Niet zij maar wij bepalen wat wij op het podium brengen'', aldus Oldenburger. Van een uitleg van de tekst van het gewraakte liedje is het niet gekomen. Volgens Oldenburger ging het liedje juist over de verschillen tussen het geëngageerde cabaret van Bram en Freek en Koot en Bie uit hun jeugd, en het huidige cabaret waarin het engagement volgens het duo veelal ontbreekt en waarin platheid troef is.

Theaterdirecteur Steef Schinkel zegt dat zijn programmeur vergeten was het duo vooraf te melden dat het optreden binnen bepaalde grenzen moest blijven. Ook zegt hij dat twee andere acts, die tijdens het Open Podium van zondagmiddag zouden optreden, gedreigd hadden op te stappen als het optreden van 2KM zou doorgaan. Achteraf zegt Schinkel blij te zijn dat het duo niet gespeeld heeft.
Overigens staat de naam 2KM voor twee kale mannen. (ANP)

Meer over