Theatercompagnie verkoopt theaterpand

AMSTERDAM - De Theatercompagnie heeft zijn theater in Amsterdam voor 3,2 miljoen euro verkocht aan vastgoedinvesteerder Amerborgh Monumenten. Het pand blijft een theater.

De verkoop van het rijksmonument was nodig omdat de Theatercompagnie een jaar geleden zijn vaste jaarsubsidie van 1,8 miljoen euro kwijtraakte. De bestuursrechter heeft in oktober het besluit tot die subsidiestop vernietigd, maar de groep wacht nog op de uitspraak in hoger beroep. Met de verkoop verzekert De Theatercompagnie zich van een vaste speelplaats. De toneelgroep van Theu Boermans huurt het pand de komende tien jaar van de nieuwe eigenaar.

Het recht op de erfpacht en de eigendom van de opstal van Kloveniersburgwal 50, later het Compagnietheater gedoopt, werd in 1996 verworven door De Trust, voorloper van De Theatercompagnie. Het eeuwenoude pand werd volgens de erfpachtovereenkomst van de gemeente gekocht voor de symbolische prijs van één gulden.

De gemeente deed destijds niet kinderachtig. Boermans succesvolle theatergezelschap De Trust had een nieuw onderkomen nodig omdat de toenmalige thuisbasis werd gesloopt voor de bouw van de Kalvertoren. De Kloof, een bouwval, was in 1994 door de gemeente voor 1,8 miljoen gulden gekocht van projectontwikkelaar J.J.M. Goyaerts.

Met 1,3 miljoen gulden gemeentesubsidie, een gemeentelijke lening (die is terugbetaald) en geld van fondsen en sponsors werd De Kloof verbouwd tot het huidige theater. In totaal kostte de verbouwing en inrichting 3,8 miljoen gulden. Het toneelgezelschap, van oudsher gesubsidieerd door het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten, investeerde zelf acht ton.

In 2002 wilde de groep het pand ook al verkopen, om een tekort van 9 ton in te lopen. De subsidiegever, het ministerie van OCW, ging daar toen niet mee akkoord.

Hans Brouwer, zakelijk leider van De Theatercompagnie, zei in NRC Handelsblad dat een groot deel van de winst opgaat aan het afbetalen van de hypotheek die voor de verbouwing en de afkoop werd afgesloten. Eerder was het idee dat Boermans met het geld van de verkoop weer theater kon gaan maken. Volgens Brouwer is het geld dat overschiet daarvoor niet toereikend. (HET PAROOL)

Het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal. Foto Marc Driessen Beeld
Het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal. Foto Marc Driessen
Meer over