Update

Theatercompagnie haalt gelijk in subsidiezaak

DEN HAAG - De Theatercompagnie heeft voorlopig de strijd gewonnen over het verlies van haar subsidie. Het besluit van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten (NFPK) om het theatergezelschap uit Amsterdam geen subsidie te verlenen voor de periode 2009-2012, is niet rechtmatig. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag bepaald.

De Raad van State bevestigt in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die in oktober tot hetzelfde oordeel kwam. Net als de rechtbank oordeelde de bestuursrechter dat het NFPK onzorgvuldig heeft gehandeld bij de beslissing het toneelgezelschap geen subsidie meer te verstrekken. Er is ''een schijn van belangenverstrengeling'' ontstaan omdat een commissielid van het NFPK die adviseert over theateraanvragen, zelf ook een subsidieaanvraag heeft ingediend.

Triompf
De Theatercompagnie van Theu Boermans hoorde in augustus 2008 dat ze haar subsidie van bijna 2 miljoen euro kwijtraakt. De toneelgroep onderscheidt zich onvoldoende van andere theatergezelschappen, meende het fonds. Sinds het besluit van het NFPK heeft de Theatercompagnie talloze juridische wegen bewandeld om het subsidieverlies aan te vechten.

Na de triomf van Boermans bij de rechtbank in oktober ging het NFPK in hoger beroep. Bij de Nederlandse kunstsubsidiëring is het al decennialang gebruikelijk om adviesbeoordelingen over te laten aan mensen uit het veld, aldus het fonds.

De uitspraak van de Raad van State betekent niet dat de Theatercompagnie nu subsidie krijgt. Gevolg van de uitspraak is dat het NFPK een nieuwe beslissing moet nemen over de subsidieaanvraag van het toneelgezelschap. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk. (ANP)

Meer over