PlusFilmrecensie

The Voice of Love: vervreemdende en campy biografie over Céline Dion

Ooit een actrice van achterin de 50 een zingende brugklasser van kleuterformaat zien spelen? Het is niet eens de vreemdste scène in de film The Voice of Love, die zowel een hagiografie als een milde parodie op het leven van superster Céline Dion is.

Stefan Raatgever
null Beeld

Zijn popsterrenbiopics doorgaans van drank en drugs doordrenkte verhalen waarin het heldendom van het idool in kwestie nog eens wordt benadrukt, in de filmvisie van regisseur én actrice Valérie Lemercier is alles anders.

Het begint ermee dat The Voice of Love geen officiële biografie van Dion is. Daarom heet het de zangeres geen Céline maar Aline en geen Dion, maar Dieu. Maar verder is het levensverhaal zo authentiek mogelijk.

The Voice of Love gaat over een wonderkind dat eind jaren zestig als nakomertje wordt geboren in een gezin van dertien kinderen. Hoewel snel duidelijk is dat het meisje kan zingen als niemand in de wijde omgeving ooit heeft gehoord, heeft ze alle verwachtingen tegen zich: wie durft op het Canadese platteland te dromen van een popsterrenbestaan?

Dat zijn dromen voor knappe mensen uit rijke gezinnen is de boodschap die het meisje steevast krijgt ingewreven. Er is er, behalve haar goedwillende ouders, maar één die echt gelooft in Alines star power: de nooit echt succesrijk geworden artiestenmanager Guy-Claude.

Deze manager heette in werkelijkheid René Angélil, was 26 jaar ouder dan zijn pupil en werd tevens haar grote liefde. Dat die passie al bloeide vanaf Dions 17de komt in The Voice of Love uitgebreid aan de orde. Net als de tocht langs vruchtbaarheidsklinieken die het stel op latere leeftijd onderneemt om zwanger te worden.

Het zijn details die – in combinatie met torenhoge pruiken, monstrueuze podiumoutifts én de beslissing van Lemercier om zelf álle leeftijden van Aline voor haar rekening te nemen – van The Voice of Love een van de meest vervreemdende én campy popsterrenbiografieën ooit maken. Maar de muziek en de shows van Dion kennende, is dit misschien juist de film die daar het beste bij past.

The Voice of Love

Regie Valérie Lemercier
Met Valérie Lemercier, Sylvain Marcel

Meer over