The Revenant wint belangrijkste Bafta's

The Revenant is de grote winnaar geworden van de Bafta's. De survival-western won zondagavond tijdens de awardshow in Royal Albert Hall onder meer de belangrijke prijzen voor de beste film, de beste mannelijke hoofdrol (Leonardo DiCaprio) en de beste regisseur (Alejandro González Iñárritu).

Leonardo DiCaprio met zijn vers gewonnen Bafta voor beste mannelijke hoofdrol in The Revenant. Beeld anp
Leonardo DiCaprio met zijn vers gewonnen Bafta voor beste mannelijke hoofdrol in The Revenant.Beeld anp

Ook de Bafta's voor de beste cinematografie en het beste geluid gingen naar The Revenant (**** in Het Parool [+]), waarin DiCaprio een pelsjager speelt die na een aanval door een grizzlybeer moet overleven in de barre wildernis. De film rijgt de laatste tijd de awards aaneen en belooft met twaalf nominaties ook bij de Oscars hoge ogen te gooien.

De makers van Max Max: Fury Road (*****) mogen eveneens tevreden terugkijken op de Bafta-uitreiking van dit jaar. De blockbuster was goed voor vier prijzen, onder andere voor de beste kostuums en de beste montage. Alleen The Revenant sleepte meer Bafta's in de wacht.

Beste special effects
De award voor de beste vrouwelijke hoofdrol ging naar Brie Larson, die de Bafta verdiende met haar rol in de dramafilm Room. Kate Winslet en Mark Rylance werden bekroond voor hun bijrollen in respectievelijk Steve Jobs en Bridge of Spies. Star Wars: The Force Awakens (****) kreeg de Bafta voor de beste special effects.

De Nederlandse filmmaker Nina Gants won de Bafta voor de beste korte animatie met de poppenanimatie Edmond. Het is de eindexamenfilm van de 28-jarige dochter van actrice Loes Luca, die afgelopen zomer haar opleiding aan de Londense National Film and Television School afrondde.

De Bafta's behoren tot de belangrijkste filmprijzen ter wereld en vormen een goede indicatie voor de Oscars. Ze werden dit jaar voor de 69ste keer uitgereikt, in meer dan twintig categorieën. De presentatie van de awardshow was in handen van acteur Stephen Fry.

Meer over