PlusFilmrecensie

The Racer: gelukkig vindt de eeuwige knecht troost bij zijn masseur

In The Racer, over de Belgische coureur Dominique Chabol, worden Touretappes met verve in beeld gebracht, maar de opwindende ­chaos van een echte Touretappe blijkt zich niet te laten regisseren.

Elise van Dam
The Racer. Beeld
The Racer.

Je zou kunnen denken dat The Racer een film is over de Ronde van Frankrijk van 1998. De film begint met informatie over deze misschien wel geruchtmakendste editie van de grootste wielerronde ter wereld, waarin het deksel werd geblazen van het dopingvat.

Maar hoewel doping een rol speelt in The Racer en de film zich afspeelt rond de eerste drie etappes die destijds in Ierland werden verreden, is die Tour van ’98 een inwisselbare achtergrond voor het verhaal van een gedesillusioneerde wielrenner die wordt geplaagd door zijn nooit gerealiseerde dromen.

De Belgische coureur Dominique Chabol zit in de nadagen van een carrière die nooit bracht wat hij ervan gehoopt had. Dom noemen zijn ploeggenoten hem, een afkorting van zijn naam, maar ook van de rol die hij vervult. Hij is een domestique, een knecht die zijn kopman uit de wind moet houden zodat die aan de finish kan zegevieren.

Zonder zicht op een nieuw contract en met een lichaam dat steeds alarmerender de sporen van langdurig dopinggebruik vertoont, groeit bij Dom de wrok. Richting zijn ploeg, en vooral ook richting zijn Italiaanse kopman ‘Tartare’, die zijn verlammende faalangst verbergt achter arrogantie.

De schetsmatige plot maakt dat de film nergens verrast. En hoewel de etappes met verve in beeld worden gebracht – close-ups van derailleurs, het zoevende geluid van rondgaande trappers –, blijkt de opwindende ­chaos van een echte Touretappe zich niet te laten regisseren.

Het beste aspect van de film is de vriendschap tussen Dom en zijn masseur Sonny, de enige die hij vertrouwt. Dat is te danken aan het spel van Louis Talpe en Iain Glen. Vooral de Vlaamse Talpe, die in Nederland te zien was in GTST, stopt een toewijding in zijn performance die de film ver overstijgt.

The Racer

Regie Kieron J. Walsh
Met Louis Talpe, Iain Glen, Matteo Simoni
Te zien in Arena, City, De Munt

Meer over