PlusFilmrecensie

The Northman: veel vechtspektakels in weidse IJslandse landschappen, weinig diepgang

The Northman is een mythologisch actiespektakel over een prins die gezworen heeft de moord op zijn vader te wreken. De film mist echter de psychologische diepgang die de eerdere films van regisseur Robert Eggers naar een hoger niveau tilden.

Roosje van der Kamp
Het verhaal van ‘The Northman’ is gebaseerd op een Scandinavische legende. Beeld Aidan Monaghan
Het verhaal van ‘The Northman’ is gebaseerd op een Scandinavische legende.Beeld Aidan Monaghan

Met The Northman neemt de visionaire regisseur Robert Eggers (The Witch, The Lighthouse) afscheid van de intieme setting die zijn eerste twee films kenmerkte en kiest hij voor het epische perspectief. Zowel wat betreft het verhaal, dat meerdere jaren overspant, als in vechtspektakels in de weidse landschappen van de IJslandse natuur.

Het verhaal van The Northman is gebaseerd op een Scandinavische legende met bekende elementen: een jonge prins ziet hoe zijn vader door zijn oom wordt vermoord. Terwijl hij het land ontvlucht, zweert hij zijn vaders dood te wreken, zijn moeder (Nicole Kidman, die veel doet met een kleine rol) te redden en zijn oom te vermoorden. Daarvoor gaat hij jaren later undercover als slaaf.

Alexander Skarsgård is meer beest dan mens als de Vikingprins Amleth – een en al spier en gebrul. Zijn personage oogt daardoor soms wat eendimensionaal. Maar de echte teleurstelling van de film is de verhaallijn rond Olga (Anya Taylor-Joy), een tot slaaf gemaakte vrouw op wie Amleth verliefd wordt. Haar introductie, waarin ze stelt aan psychologische oorlogsvoering te doen, belooft meer dan de film kan waarmaken.

Dit maakt het wraakverhaal een beetje simplistisch. Eggers voegt complexiteit toe door de verbeeldingen van rituelen en visioenen, maar deze filmische hoogstandjes landen nooit helemaal in het bredere verhaal.

Kort en goed: The Northman is meer mainstream dan zijn voorgangers, maar mist de psychologische diepgang die de eerste films van Eggers naar een hoger niveau tilden.

The Northman

Regie Robert Eggers
Met Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Björk, Willem Dafoe
Te zien in Arena, City, De Uitkijk, FC Hyena, Filmhallen, De Munt, Studio/K

Alexander Skarsgård is meer beest dan mens als de Vikingprins Amleth – een en al spier en gebrul. Beeld Aidan Monaghan
Alexander Skarsgård is meer beest dan mens als de Vikingprins Amleth – een en al spier en gebrul.Beeld Aidan Monaghan
Meer over