PlusSerie

The Last Czars is onthutsend portret van tsaar Nicolaas II

In tegenstelling tot veel historische docudrama’s, slaat The Last Czars de plank een keertje niet mis. De docuserie slaagt erin de kijker van begin tot eind mee te slepen in het bizarre verhaal van tsaar Nicolaas II.

Ab Zagt
The Last Czars Beeld Netflix
The Last CzarsBeeld Netflix

Het blijft een vreemd genre: docu­drama’s over historische gebeurtenissen. De opzet om een historicus een hoogtepunt uit de geschiedenis na te laten vertellen onder begeleiding van nagespeelde scènes met veredelde figuranten, mislukt vaak.

The Last Czars, over de tragische geschiedenis van de laatste tsaren­familie van Rusland, heeft een andere insteek. De dramascènes domineren en de opzet met zeven historici die beurtelings de gebeurtenissen in het juiste kader plaatsen, werkt uitstekend.

In zes delen wordt in The Last Czars een onthutsend beeld geschetst van tsaar Nicolaas II. Hij krijgt te maken met een diep religieuze, aan drugs verslaafde echtgenote van Duitse origine, de diabolische aanwezigheid van de seksverslaafde monnik Raspoetin en het groeiende verzet van de onderdrukte Russische bevolking.

Serie

The Last Czars
Te zien op Netflix

Het lijkt karaktermoord op een wereldvreemde figuur, een grootmeester in het nemen van de verkeerde beslissingen, vooral onder invloed van zijn vrouw, die hem vier dochters en een aan hemofilie lijdende troon­opvolger schonk.

Netflix pak uit met de serie. De locaties ogen authentiek, de cast is omvangrijk en de gebruikte archiefbeelden voegen veel toe. Niet alles is even geslaagd. De eigentijdse dialogen waarin Engelse scheldwoorden van vier letters opduiken, staan haaks op het beoogde realistische effect. Ook de hoofdrolspelers, allen redelijk onbekende Engelse vertolkers, overtuigen niet allemaal.

De kracht schuilt in de spanning die de reeks oproept. De slotaflevering, verreweg het beste en beklemmendste onderdeel, toont hoe gruwelijk het lot van deze tsarenfamilie was.

Meer over