The forbidden Kingdom ****

null Beeld

Regie: Rob Minkhoff
Met: Jackie Chan, Jet Li, Michael Angarano, Yifei Liu, Collin Chou, Bing Bing Li

De Amerikaanse doorbraak van de Chinese sterren Jet Li en Jackie Chan liet zo lang op zich wachten dat hun buitengewone fysieke en acrobatische talenten in hun Hollywoodfilms eigenlijk nooit optimaal uit de verf zijn gekomen. Slapstick en kungfu bedrijven is topsport beoefenen, en dan komt er een moment waarop de leeftijd zijn tol eist.

Zowel Li als Chan hebben al herhaaldelijk aangegeven het rustiger aan te zullen doen, waarbij de eerste met de fraaie Chinese productie Fearless twee jaar geleden zelfs officieel afscheid nam, al dook hij vervolgens toch in minder ambitieuze rollen op.

Liefhebbers van de krijgskunstfilm moesten accepteren dat de twee grootste genresterren sinds de legendarische Bruce Lee elkaar nooit op het witte doek bestreden. Zoals dat vaker gaat met afscheidstournees is de laatste noot nog niet verstomd of het volgende allerlaatste optreden staat al op de kalender.

En zo markeert de Amerikaanse productie The forbidden kingdom de historische eerste confrontatie tussen de inmiddels 45-jarige Jet Li en de 54-jarige Jackie Chan. Dat het er tijdens hun lange Chinese filmloopbanen nooit van kwam, is opmerkelijk. Het zal waarschijnlijk samenhangen met de notoire rivaliteit tussen de Shaw Brothers en Golden Harvest studio's, die tijdens de hoogtijdagen van het genre in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld waren.

Met het sektarische karakter van de filmindustrie van HongKong wordt in The forbidden kingdom vrolijk afgerekend, want de film is voor en boven alles een feestelijke mengelmoes van alles wat het genre ooit zo leuk en betoverend maakte.

Vanaf de openingsanimatie, waarin oude Chinese filmaffiches tot een collage worden verwerkt, tot aan de finale onder bloeiende fruitboompjes op een kitscherige bergtop, is de film een hoogst vermakelijke chinoiserie. Het verhaaltje is vooral bedoeld om een brug naar een jong Westers publiek te slaan.

De door Michael Angarano vertolkte held is een jonge Amerikaanse vechtfilmfanaat, die door tovenarij in het oude China belandt en een taak zal moeten volbrengen om weer naar de 21ste eeuw terug te kunnen keren. Aan dat commerciële raamwerkje hoeft de liefhebber zich niet lang te ergeren. Wanneer Chan straalbezopen ten tonele verschijnt om de techniek van de Dronken Vuist uit zijn klassieker Drunken master (1978) te demonstreren, doet hij dat zo aanstekelijk dat de film een onweerstaanbaar karakter krijgt.

Wanneer de zuipschuit later de als monnik rondreizende Jet Li treft en het gevecht van de eeuw begint, is dat enerverend, fabelachtig en aandoenlijk, met dank aan choreograaf Yuen Woo-ping en cameraman Peter Pau, die beiden ook bij menig Chinees genreklassieker betrokken waren. Ondanks de aanwezigheid van de Amerikaanse tiener is The forbidden kingdom vooral een feest van herkenning voor de echte genreliefhebbers geworden. (BART VAN DER PUT)

Website
Trailer

null Beeld
null Beeld
Meer over