PlusFilmrecensie

The Duke: het opmerkelijke verhaal van de moderne pensionado Robin Hood

The Duke is de zwanenzang van de vorig jaar overleden filmregisseur Roger Michell. Het is een innemende film, met een glansrol voor Jim Broadbent.

Elise van Dam
Jim Broadbent en Helen Mirren in The Duke. Beeld Filmdepot
Jim Broadbent en Helen Mirren in The Duke.Beeld Filmdepot

“Zo’n bizar verhaal kun je niet verzinnen,” zei acteur Jim Broadbent in een interview over de waargebeurde geschiedenis waar The Duke op is gebaseerd. Dat begint al met de naam van de man die hij speelt: Kempton Bunton. Tot ergernis van de rechter legt Kempton in de rechtszaal uitgebreid uit waar die naam vandaan komt. Niet van de Kempton-paardenrenbaan, ‘al is het mogelijk dat ik daar ben verwekt’.

Hij staat voor de rechter vanwege het stelen van Francisco Goya’s peperdure schilderij Portrait of the Duke of Wellington uit de National Gallery in Londen. Het is een diefstal met Robin Hood-achtige trekjes. Want, zo bepleit de gepensioneerde Kempton, al dat belastinggeld kan beter worden gebruikt om ouderen vrij te stellen van de verplichte televisielicentie.

Broadbent, die eerder ook in Michells Le Week-End speelde, is een acteur die weinig hoeft te doen om de sympathie en lach mee te krijgen; de rol van de guitige Kempton past hem dan ook als een handschoen. Ook Helen Mirren speelt een fijne rol als zijn vrouw Dorothy, die zich liefdevol rotergert aan haar mans capriolen.

The Duke is de laatste speelfilm van regisseur Roger Michell, die in september 2021 op 65-jarige leeftijd overleed. De film past naadloos in een oeuvre dat buiten de kolossale hit Notting Hill weinig echte uitschieters kende, maar wel veel vakkundig gemaakte en aangename films.

Daar is The Duke er één van. De film ademt een onschuldig anti-establishment sentiment, in de sfeer van goedmoedige Britse misdaadfilms uit de jaren veertig en vijftig als The Lavender Hill Mob. De film strijkt nergens tegen de haren in en maakt geen nadrukkelijk statement. Het is simpelweg een opmerkelijk verhaal, met zorg en charme verteld.

The Duke

Regie Roger Michell
Met Jim Broadbent, Helen Mirren, Fionn Whitehead
Te zien in Cinecenter, City, Eye, Filmhallen, Rialto VU, Tuschinski

Meer over