PlusAchtergrond

The Dropout, over waargebeurde medische zwendel: hoe één druppel bloed een financieel bloedbad aanrichtte

Amanda Seyfried als Elizabeth Holmes en Naveen Andrews als Sunny Balwani in The Dropout. Beeld Beth Dubber/HULU
Amanda Seyfried als Elizabeth Holmes en Naveen Andrews als Sunny Balwani in The Dropout.Beeld Beth Dubber/HULU

The Dropout, een dramaserie over het Theranosschandaal, toont hoe de jonge ambitieuze Elizabeth Holmes verstrikt raakt in haar mooie beloftes over een revolutionair medisch apparaat.

Andre Nientied

Begin dit jaar was ze vanwege haar rechtszaak weer in het nieuws: Elizabeth Holmes, de jonge Amerikaanse ondernemer die op haar 19de het medische bedrijf Theranos oprichtte. De ambitieuze ex-studente hoopte een revolutie te bewerkstelligen in de medische wereld met een apparaat dat door het onderzoeken van één druppel bloed een totaalbeeld van de gezondheid van een cliënt kon bieden.

Een baanbrekend idee, alleen lukte het haar technici maar niet om het apparaat te laten functioneren. Intussen raakte Holmes – die zich beschouwde als een vrouwelijke Steve Jobs en net als de overleden Apple-goeroe ook zwarte coltruien ging dragen – steeds verder verstrikt in beloftes aan haar geldschieters. Die gingen voor tientallen miljoenen het schip in toen de Theranosbubbel in 2018 uit elkaar spatte.

Over deze fascinerende zwendel is de onderhoudende zevendelige dramaserie The Dropout gemaakt die vanaf 20 april op Disney+ te zien is.

Hysterie

Amanda Seyfried speelt met haar grote ogen Elizabeth Holmes als iemand die verblind raakt door haar eigen ambitie en regelmatig doorschiet in hysterie. Haar frustratie is aanvankelijk nog begrijpelijk, aangezien ze als jonge vrouw niet serieus genomen wordt door de mannen van middelbare leeftijd die de dienst uitmaken in de medische wetenschap.

Wie haar wel serieus neemt is Sunny Balwani, een zakenman die miljonair is geworden met de verkoop van een softwareprogramma. Hij helpt Elizabeth met het opzetten van haar bedrijf. Ze krijgen daarnaast ook een liefdesrelatie die ze voor het personeel van Theranos geheim proberen te houden vanwege hun leeftijdsverschil van bijna twintig jaar.

Balwani wordt in The Dropout gespeeld door de Britse acteur Naveen Andrews (Lost) die het verhaal opvatte als ‘een bijna shakespeareaans drama’. “Sunny was enorm verliefd op Elizabeth en daardoor bereid ver te gaan, en haar ook te steunen zodra ze een pad insloeg dat je kan opvatten als witteboordencriminaliteit.”

Zwendeltrend

Het verhaal van Holmes past in de trend van series over zwendelaars die met hun hoogdravende projecten geldschieters een rad voor de ogen draaien. Zoals Inventing Anna, over de vrouw die zich in de New Yorkse jetset voor een rijke Russische erfgename uitgaf; WeCrashed, over de blaaskaak die WeWork oprichtte door zijn investeerders gouden bergen te beloven, en The Tinder Swindler, over de zogenaamd rijke charmeur die vrouwen grote sommen geld aftroggelde.

Naveen Andrews over de groeiende populariteit van series over goedgebekte witteboordencriminelen: “We voelen ons in toenemende mate ongemakkelijk over al die ondernemers van internetbedrijven die in korte tijd veel geld genereren en invloed krijgen over onze levens. We beginnen ons af te vragen of dat allemaal wel goed is.”

Emotioneel betrokken

The Dropout werd gemaakt terwijl de rechtszaken tegen Holmes en Balwani nog liepen: een vonnis wordt dit jaar verwacht. Andrews zag dat niet als belemmering, integendeel. “Dat het nog in het nieuws is heeft ons geholpen qua publiciteit. En dat er door de rechtszaak sms’jes vrijkwamen over de aard van hun relatie hielp ons ook, want die bevestigden wat er in het script over hun relatie stond. Het is vreemd, maar door ze te spelen raak je emotioneel betrokken bij deze mensen. Niet dat ik hoop dat Sunny wordt vrijgesproken, maar ik voel wel met hem mee.”

The Dropout

Regie: Michael Showalter e.a.
Met: Amanda Seyfried, Naveen Andrews, Stephen Fry
Te zien op: Disney+, 7 delen, vanaf 20 april

Meer over