The Crown wint Golden Globe voor beste drama-serie, ook ‘Charles en Diana’ in de prijzen

De Netflix-serie The Crown is bij de uitreiking van de Golden Globes uitgeroepen tot beste tv-serie in de categorie drama. Ook Emma Corrin en Josh O’Connor, die de rollen van prinses Diana en prins Charles spelen in het vierde seizoen van The Crown, vielen beiden in de prijzen. Ze wonnen in de categorie beste acteur en actrice van een televisiedrama. Het is voor beide acteurs de eerste Golden Globe.

Het Parool
Emma Corrin, die prinses Diana vertolkt in het vierde seizoen van The Crown, bij de uitreiking van de Golden Globes. Beeld AFP
Emma Corrin, die prinses Diana vertolkt in het vierde seizoen van The Crown, bij de uitreiking van de Golden Globes.Beeld AFP

The Crown maakte daarmee de hoge verwachtingen waar. De serie was genomineerd voor zes beeldjes en wist er daarvan vier te verzilveren. De vierde prijs ging naar Gillian Anderson voor haar rol als Margaret Thatcher, in de categorie beste bijrol.

Corrin versloeg haar collega bij The Crown, Olivia Colman, die voor haar rol als Queen Elizabeth in dezelfde categorie genomineerd was. Corrin leek totaal overvallen met haar prijs. “Ontzettend bedankt, dit is echt een enorme eer. Ik wil het hele team bedanken voor de geweldige tijd die ik op de set heb gehad. En vooral heel veel dank aan mijn ‘Prince Charming’ Josh O’Connor, zonder jou had ik dit niet gekund”, zei ze. Ze bedankte ook wijlen prinses Diana voor haar compassie en empathie. “Namens iedereen die zich u herinnert en in zijn of haar hart draagt: bedankt voor alles.”

O’Connor toonde zich eveneens verrast met zijn winst. Hij gaf onder anderen mede-genomineerden Al Pacino (Hunters) en Jason Bateman (Ozark) het nakijken. Hij kon nauwelijks geloven dat hij gewonnen had. “Pfff...wow. Dit is echt ongelooflijk, echt ongelooflijk. Wat een eer om met deze mensen genomineerd te mogen zijn. Ik ben enorm dankbaar voor deze prijs en wil het hele team van The Crown bedanken voor alles.”

Ook de Canadese comedyserie Schitt’s Creek werd beloond met een aantal prijzen, al wist de show niet alle vijf nominaties te verzilveren. De in de Verenigde Staten razend populaire Netflix-serie werd uitgeroepen tot beste comedy-serie. Actrice Catherine O’Hara, die de vrouwelijke hoofdrol speelt, won de prijs voor beste actrice in de categorie comedy.

Gillian Anderson won een prijs voor haar rol als Margaret Thatcher. Beeld AP
Gillian Anderson won een prijs voor haar rol als Margaret Thatcher.Beeld AP
Meer over