PlusTheaterrecensie

The Ashton Brothers blijven van hoog niveau, maar echte knaller mist

Mike Peek
The Ashton Brothers. Beeld Floris Heuer
The Ashton Brothers.Beeld Floris Heuer

Zeventien jaar geleden stonden The Ashton Brothers voor het laatst in Theater Bellevue. Toen vlogen ze uit naar grotere zalen, die beter pasten bij hun ambities. Nu is het gezelschap terug met A Medicine Show, een uur entertainment op 1,5 meter, losjes gebaseerd op het succesprogramma Charlatans uit 2007. Dat heeft alles te maken met de huidige, onzekere tijd, die het te riskant maakt om een geheel nieuwe voorstelling te produceren.

Er is veel veranderd sinds die laatste keer in Bellevue. Pepijn Gunneweg verliet de groep en, minstens zo belangrijk, de overgebleven leden zijn bijna twee decennia ouder geworden. De versleten knieën van Joost Spijkers staan hem niet meer toe om zijn krankzinnige Russische dans uit te voeren. Hij heeft hem doorgegeven aan de jonge twintiger Guyllaume Wibowo, die hopelijk goed overweg kan met zijn fysiotherapeut.

Naast Wibowo is ook Timo Bakker toegevoegd aan het gezelschap. Dat past in de trend van de laatste jaren. The Ashton Brothers zijn geen vast trio meer, maar verzamelen andere mensen om zich heen. Dat deden ze eerder al met hun enorme circus Ashtonia, waarvoor ze internationale artiesten uitnodigden. Een slimme strategie. Zo kunnen ze het ingrediënt acrobatiek gewoon blijven aanbieden.

Toch mist A Medicine Show een echte knaller. Wibowo slingert in een rolstoel aan een trapeze langs het publiek en Friso van Vemde springt uit een mast, maar verder valt het qua puur spektakel een beetje tegen. De nadruk ligt op muziek, variété en slapstick.

Van hoog niveau, dat wel. De act waarin Pim Muda René Froger imiteert terwijl twee anderen als brabbelende stoorzenders op een stellage staan, is ondefinieerbaar grappig. Spijkers zingt, dansend op een piano, met veel gevoel een Balkanlied.

Vintage Ashton Brothers is de scène die zich achter een meter hoog doek afspeelt. Je ziet een hoofd voorbijschuiven met een verentooi. Vervolgens benen die bij hetzelfde lichaam lijken te horen, maar veel te ver de andere kant opgaan. Dat ballet van ledematen is een fascinerend schouwspel en prikkelt de verbeelding op een ogenschijnlijk eenvoudige manier.

Ogenschijnlijk. Wie een kijkje in de keuken wil, moet hoog in de zaal gaan zitten. Dan zie je achter het doek rolstoelen heen weer glijden en acteurs met gebogen rug naar hun volgende positie rennen. Sommige trucs verdampen als je het geheim eenmaal weet. Deze dwingt alleen maar meer respect af.

A Medicine Show

The Ashton Brothers
Gezien 11 augustus, Theater Bellevue
Te zien: 12 t/m 15 en 17 t/m 22 augustus (17.30/20.30 uur)

Meer over