The Artist onderscheiden met César beste film

De film The Artist van de Franse regisseur Michel Haznavicius is vrijdag in Parijs onderscheiden met de César voor beste film. De Césars zijn de Franse Oscars.

ANP/Redactie
Cinematograaf Guillaume Schiffman neemt de César in ontvangst. © ANP Beeld
Cinematograaf Guillaume Schiffman neemt de César in ontvangst. © ANP

De zwart-witfilm over een acteur die carrière maakt in het tijdperk van de zwijgende film en wiens loopbaan met de opkomst van de geluidsfilm in het slop raakt, is zondag de grote favoriet bij de uitreiking van de Oscars. Hij is in tien categorieën genomineerd.
Bérénice Bejo kreeg de prijs voor de beste actrice voor haar rol in The Artist. Haznavicius kreeg ook de César voor beste regisseur.

Daarnaast leverde The Artist nog meer Césars op, zoals de prijs voor de beste filmmuziek die ging naar componist Ludovic Bource. Maar Jean Dujardin, de hoofdrolspeler in The Artist, verliet de Césaruitreiking met lege handen.

De César voor de beste acteur ging naar Omar Sy voor zijn rol als verpleger met strafblad in de komedie Intouchables. Hij is de eerste zwarte acteur die een César wint.

De César voor beste buitenlandse film ging naar A Separation van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi. Die film is genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film en won vorig jaar de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

Meer over