Tip

Tentoonstelling in Amsterdam Museum: Vrouwen van Nieuw-West

Dianne Bleeker
null Beeld Willemieke Kars
Beeld Willemieke Kars

Samen met Pakhuis de Zwijger produceerde het Amsterdam Museum in de afgelopen anderhalf jaar twaalf buurttentoonstellingen in het stadsdeel Nieuw-West waarin vrouwen zelf zichtbaar ­maken wie ze zijn en welke rol ze vervullen in hun wijk. Als vervolg hierop opende het Amsterdam Museum vrijdag de tentoonstelling Vrouwen van Nieuw-West. In deze tentoonstelling, die bestaat uit meer dan 100 foto’s, stellen ruim 200 vrouwen en organisaties uit het grootste, jongste en meest diverse stadsdeel van Amsterdam zichzelf en hun initiatieven voor.

Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum: “De tentoonstelling Vrouwen van Nieuw-West is een ode aan al die vrouwen die zichtbaar of op de achtergrond, actief zijn in hun stadsdeel. Vrouwen in Nieuw-West maken het verschil als vrijwilliger, professional, moeder, bewoner, activist of vertegenwoordiger en in de tentoonstelling vertellen zij hun verhaal.” Foto’s van de balletschool Meervaart in Osdorp tot aan de voet­balclub sv Nieuw Sloten en de wekelijkse bijeenkomst van de wandelgroep Vrouw en Vaart laten deze diversiteit zien.

“Centraal staat de enorme diversiteit van dit bruisende stadsdeel,” zegt Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger. “In de tentoonstelling maakt de bezoeker aan de hand van foto’s kennis met een aantal vrouwengroepen uit Nieuw-West. Van senioren die hier al veertig jaar wonen tot aan de jeugd, op zoek naar een plek in hun wijk. Van koks tot boerinnen, van ballerina’s tot voetballers. Elke groep vertelt een eigen verhaal, ­samen vertellen ze het verhaal van de Vrouwen van Nieuw-West.”

Tickets zijn te boeken op amsterdammuseum.nl

Meer over