Telegraaf schrapt 425 banen

Economisch staan volgens het bedrijf 'alle signalen op rood'. De advertentie-inkomsten bij het bedrijf dalen, terwijl de kosten tot vier procent per jaar stijgen. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Economisch staan volgens het bedrijf 'alle signalen op rood'. De advertentie-inkomsten bij het bedrijf dalen, terwijl de kosten tot vier procent per jaar stijgen. Foto ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM - Bij uitgever Telegraaf Mediagroep (TMG) verdwijnen 425 banen, ruim tien procent van het totaal aantal banen bij het Amsterdamse bedrijf. Gedwongen ontslagen zijn volgens de directie onvermijdelijk. Waar de ontslagen gaan vallen wil het bedrijf nog niet zeggen. Natuurlijk verloop wordt vanaf nu niet meer opgevangen en tijdelijke contracten worden niet verlengd.

Daarnaast gaat het bedrijf onderdelen afstoten die niet tot de kernactiviteiten behoren of aan de rendementseisen voldoen. En er zullen activiteiten worden uitbesteed, die nu nog in eigen huis worden verricht.

Met de sanering wil het bedrijf jaarlijks veertig- tot vijftig miljoen euro besparen en zo het rendement voor de langere termijn verhogen. Het bedrijf streeft naar een rendement bij al zijn onderdelen van tenminste vijftien procent.

Economisch staan volgens het bedrijf 'alle signalen op rood'. De advertentie-inkomsten bij het bedrijf dalen, terwijl de kosten tot vier procent per jaar stijgen.

Zo behaalden de kranten en tijdschriften van het concern (naast De Telegraaf onder meer Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad en Gooi- en Eemlander, huis-aan-huisbladen van Echo en Weekmedia en weekblad Privé) tussen januari en juli 8,5 miljoen euro minder omzet uit advertentie-inkomsten.

De opbrengsten uit abonnementen stegen nog wel, met 2,8 miljoen euro. Ook haalde het concern meer op met zijn overige activiteiten, waaronder Sky Radio.

De TMG leed in het eerste halfjaar een verlies van 176 miljoen euro. Voornaamste oorzaak van dit verlies is een afboeking van 185 miljoen op de waarde van het belang in de Duitse tv-zender Prosiebensat. De concernomzet kromp met 5,1 miljoen euro naar 360 miljoen euro.

Journalistenvereniging NVJ verwacht niet dat er veel ontslagen op de redacties van het concern zullen vallen. Bij de regionale kranten is de afgelopen jaren al enkele malen fors gesaneerd. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over