'Te dikke' Rosalinde overweegt Elite Models aan te klagen

Modellenbureau Elite Models vindt plus-size model Rosalinde Kikstra te dik en heeft haar van hun site gehaald. Rosalinde overweegt nu het agentschap aan te klagen.

Redactie
Rosalinde in november 2009 bij de finale van Benelux Next Top Model. © ANP Beeld
Rosalinde in november 2009 bij de finale van Benelux Next Top Model. © ANP

In 2009 vond Bastiaan van Schaik de Benelux Next Topmodel-winnares 'een leuk plus-size model met iets te veel heup', nu vindt modellenbureau Elite haar te dik en haalde haar van de site.

Anorexia
Nederland reageerde boos op het commentaar in 2009. Hoe durfde Bastiaan van Schaik, die zelf ook behoorlijk stevig is, zoiets te zeggen? Ook Yvonne Jaspers bemoeide zich met de kwestie. 'Zij is te dik, zeggen ze, maar ze is graatmager. Dat is zo'n gemiste kans. Zo'n programma met zo'n doelgroep, namelijk jonge meiden die in de risicogroep van anorexia zitten, zou daar zoveel in kunnen betekenen om iets te veranderen.'

Heupmaat van 90 centimeter
Toch won Rosalinde het contract ter waarde van 75.000 euro bij modellenbureau MTA, maar uiteindelijk kreeg ze niet meer dan tienduizend euro. MTA werd namelijk overgenomen door Elite Models en daar voldeed Rosalinde niet aan de eisen. Eén van die eisen is een maximale heupmaat van 90 centimeter, vertelde ze maandag in NRC Next.

Kolossaal
'Ik weet dat ik te zwaar ben. Ik baal er zelf al van, en als anderen het dan ook blijven zeggen, voel je je op een gegeven moment kolossaal,' zegt Rosalinde vandaag in Spits. Ze overweegt juridische stappen te ondernemen. 'Maar ja, als je niet aan de formele eisen voldoet,' zegt ze.

Het model is momenteel aan het freelancen. In Shownieuws vertelde ze maandag dat genoeg klanten haar nog willen hebben.

Onlangs maakte model Ananda Marchildon bekend dat zij Elite Models voor de rechter sleept omdat het bedrijf haar wegens een te groot achterwerk heeft ontslagen. Ze won in 2008 de finale van Holland's Next Top Model. De hoofdprijs was 75.000 euro en Ananda eist het resterende prijzengeld van 65.000 euro op. Ook zij verdween van de site van Elite.

Meer over