Tarantino pakt de nazi's aan

AMSTERDAM - De opnamen van Inglorious bastards, de nieuwe Tarantino, beginnen pas in oktober, maar het rumoer is er niet minder om. Tarantino gaat op
nazi-jacht en niet iedereen is er gerust op dat dat op verantwoorde wijze zal gebeuren.

Inglorious bastards, de nieuwe film van Quentin Tarantino (Pulp fiction, Kill Bill) behoort al tot de meest besproken titels van filmjaar 2009 voordat er maar een meter gedraaid is. De film zou gebaseerd zijn op de Italiaanse film Quel maledetto treno blandato van Enzo G. Castellari uit 1977, die op zijn beurt weer gebaseerd was op The dirty dozen van Robert Aldrich.

In Tarantino's versie, waarvan een script zou zijn uitgelekt op internet, wordt een geheel eigen versie van de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd. Een groep Amerikaanse commando's, onder leiding van een 'hillbilly luitenant' (een rol voor Brad Pitt) gaat op nazi-jacht. 'Get me 100 Nazi scalps', is één van de zinnen die terug te vinden is in het vermeende Tarantinoscript. Eén van de mannen in het commando heeft als bijnaam Bear Jew. Zijn zijn specialiteit is het met een honkbalknuppel inslaan van nazischedels.

De opnames beginnen op 13 oktober in de Babelsberg Studio's in Berlijn en op voorhand maken Duitse critici zich zorgen over de 'pulpfictie'-benadering van hun beladen geschiedenis. ''Dit is is popcultuur die het opneemt tegen Nazi Duitsland en de Holocaust,'' aldus de Süddeutsche Zeitung.

De criticus wees er ook op dat in het script van Tarantino geen onderscheid wordt gemaakt tussen Duitsers en Nazi's, SS'ers en Wehrmachtsoldaten. Aan het slot zou Hitler omkomen bij een explosie in een bioscoop. ''We're gonna be doing one thing and one thing only, killin' Nazi's,'' zegt luitenant Brad Pitt tegen zijn manschappen.

Tarantino zei eerder (in 2001) dat Inglorious bastards zijn 'stel-gasten-op-een-missie-film' zou moeten worden: ''Het is mijn Dirty dozen, Where eagles dare of Guns of Navarone soort van ding.'' Tarantino heeft al aangekondigd dat hij de film in mei klaar wil hebben, net op tijd voor de première op het filmfestival van Cannes. (MARK MOORMAN)

Inglorious bastards, de nieuwe film van Quentin Tarantino (Pulp fiction, Kill Bill) behoort al tot de meest besproken titels van filmjaar 2009. Foto EPA/Guillaume Horcajuelo Beeld
Inglorious bastards, de nieuwe film van Quentin Tarantino (Pulp fiction, Kill Bill) behoort al tot de meest besproken titels van filmjaar 2009. Foto EPA/Guillaume Horcajuelo
Meer over