Han Lips kijkt tv

Sybrand Niessen ontpopte zich als barse inspecteur in Max Vakantieman

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: Max Vakantieman.

Max VakantiemanBeeld NPO 1

Misschien was Lips bevangen door de hitte toen hij een lachbui kreeg bij de compilatie in Zomerpromenade van Sybrand Niessen, die eindeloos deuren opende in het gezellige Droomhuis gezocht, vastgelegd door een cameraman die al lang en breed in de kamer was. In gedachten hoorde Lips de cameraman vanachter de deur roepen: “Toe maar Sybrand, doe maar open!”

Het lachen verging Lips toen hij Niessen maandagavond zag als anchor in Max Vakantieman. Waar de ANWB meestal een comfortabele rol heeft als commentator van misstanden en tips mag geven hoe problemen te omzeilen, zat de organisatie nu zelf in de beklaagdenbank.

Het was te herleiden tot een ANWB-groepsreis naar Zuid-Afrika in maart, toen het coronavirus met rasse schreden naderde. Nog tijdens de reis was Zuid-Afrika in lockdown gegaan. Het hele reisschema liep natuurlijk in de soep. De ANWB slaagde er niet in de groep meteen te repatriëren. De reis liep dagen uit. Op grotendeels eigen kosten verbleef het gezelschap in een hotel waar ze vier keer per dag een half uur ‘gelucht’ werden op de parkeerplaats.

Toen ze dan toch waren teruggekeerd en aanklopten bij de ANWB voor schadevergoeding, werden ze afgescheept met 150 euro en een bosje bloemen. Voor het overige werden ze doorverwezen naar de reisverzekeraar. En die gaf niet thuis, want corona viel niet onder de dekking.

Hoe de vork precies in de steel zat, werd Lips niet duidelijk. Niessen bevroeg de opgetrommelde ANWB-directeur als een barse inspecteur die geen geduld had met smoesjes over de chaos tijdens de eerste coronagolf. In een een-tweetje met ‘Max Ombudsman’ Jeanine Janssen kreeg de verdachte alle hoeken te zien. Zo doe je dat, zullen ze bij de redactie hebben gedacht. Veel wijzer werden we niet. 

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over