Plus

Studeren in het Stedelijk, met Chinezen op de achtergrond

Yoga, grafische rekenmachines en moderne kunst: in het Stedelijk Museum mochten examenleerlingen afgelopen weekend een hele dag blokken. In de pauze geen Netflix, maar mindfulness - met op de achtergrond groepen Chinese toeristen.

Joanne van Gool
Examenleerlingen doen yoga in de pauze. Beeld Jean-Pierre Jans
Examenleerlingen doen yoga in de pauze.Beeld Jean-Pierre Jans

"Laat je gedachten wegspoelen, bij mij helpt het als ik aan de zee denk." Vol overgave leidt Malika Dröge (18) een yogales in een ruimte in het Stedelijk Museum.

Dröge is een van vijftien 'blikopeners', een groep jongeren die in het Stedelijk probeert kunst aan de (jonge) man te krijgen.

Op deze zonnige zaterdag organiseert de groep 'Blokken met blikken': zestig jongeren mogen in de personeelskantine van het Stedelijk op de vierde verdieping de hele dag studeren. In de pauzes krijgen ze lesjes yoga, mindfulness en studietips.

Duifje van de Woestijne (17) doet over twee weken eindexamen op het Montessori Lyceum en is erg tevreden met deze studieplek. Omdat het er zo licht is, maar ook omdat het helpt anderen aan het werk te zien. Het is muisstil in de ruime kantine, groepjes jongens zitten met witte oordopjes in geconcentreerd boven boeken Frans en geschiedenis.

Van de Woestijne: "Ik ben nu bezig met maatschappijleer. Ik wilde eigenlijk aardrijkskunde doen, maar dat lukt niet bij gebrek aan een atlas."
Het is niet dat de scholieren niet thuis kúnnen leren, maar het is een leuk extraatje als je in plaats van achter je eigen bureau mag leren in het Stedelijk Museum, zegt Anne Sollie (31), begeleider van de blikopeners.

Motiverende post-its
Sollie: "Scholieren gaan niet in een koffiezaakje zitten om te leren, veel te duur. Blikopeners vroegen vorig jaar of ze hier mochten komen leren, toen kwamen we op het idee deze kantine, waar in het weekend alleen een paar beveiligers lunchen, beschikbaar te stellen. Goede wifi, goed uitzicht. En in de pauze kan je even het museum in."

In samenwerking met de afdeling educatie werd het bericht verspreid onder Amsterdamse leraren: binnen no time waren er 60 aanmeldingen, ook al passen er eigenlijk maar 50 mensen in de kantine. De organisatie ging ervan uit dat er wel wat examenleerlingen zouden afhaken door het mooie weer, maar de kantine zit gewoon vol.

Blikopener Lize van Kooy (16) deed vorig jaar examen. Zij leerde toen thuis, maar denkt dat een studie-uitstapje naar het Stedelijk haar had kunnen helpen. Van Kooy: "Het is goed om tussen het leren door af en toe te worden afgeleid, dan kun je alles echt even loslaten."

Scholier Van de Woestijne vindt ook dat je leren niet altijd thuis, helemaal alleen aan je bureau zou moeten doen. "We moeten zoveel dagen leren, dit is een goede afwisseling."

Veel scholieren hebben gele post-its met motiverende citaten op de tafels geplakt. Bij Sarah Ramadan (16) luidt de tekst: 'Stop dreaming, start doing'. Ze is hier terechtgekomen op aanraden van haar huiswerkbegeleider.

Ramadan: "Ik denk dat dit een heel leuke dag gaat worden. Na weken leren voor mijn examens had ik ook wel eens zin in wat anders."

Elkaar motiveren
Tijdens de yogapauze doet blikopener Van Kooy allerlei poses voor die heel wat lenigheid vereisen. Een enkele examenleerling haakt af en kijkt wat op de telefoon, anderen moeten af en toe even uit de weg voor een groep Chinese toeristen die denken dat dit een kunstoptreden is en stil staan om foto's te maken.

Begeleider Sollie: "Ik zeg niet dat er op deze manier meer jongeren slagen voor hun examens, maar ze motiveren elkaar zo in elk geval wel."

Meer over