Stripschapprijs naar Typex voor biografie Andy Warhol

De Amsterdamse tekenaar Typex (Raymond Koot, 56) is winnaar van de Stripschapprijs 2019. Typex, die dit jaar een veelgeroemde stripbiografie over kunstenaar Andy Warhol uitbracht, wordt door de jury van de prijs geroemd om zijn eigen weg.

Stefan Raatgever
Prijswinnaar Typex gaat zijn eigen weg, en die voert niet naar nóg een biografie. Beeld Ringel Goslinga
Prijswinnaar Typex gaat zijn eigen weg, en die voert niet naar nóg een biografie.Beeld Ringel Goslinga

Het juryrapport: 'Hij ziet kansen die niet meteen voor de hand liggen. Hij is een geweldige tekenaar en een verfrissende stripmaker.'

In 2013 verscheen zijn in opdracht van het Rijksmuseum gemaakte stripbiografie over Rembrandt. Aan dat boek werkte hij drie jaar. Twee jaar langer schaafde hij aan Andy, het 562 bladzijden tellende werk over Warhol. De eerste druk verscheen al in veertien landen en in zes talen.

De jury noemt het boek 'een overdonderend meesterwerk'.

Failliet
Financieel werd hij niet veel wijzer van die projecten, vertelde hij in oktober aan deze krant.

"Ik ben continu failliet. Ik zeg altijd tegen mijn vrouw: het komt nog een keer. Tot nu verdien ik mijn geld vooral als illustrator, niet als striptekenaar."

In 2004 publiceerde Typex een nieuwe bewerking van de strip rond voetbalheld Kick Wilstra. Hij illustreert met regelmaat artikelen in muziektijdschrift OOR, de VPRO Gids, de Filmkrant en Vrij Nederland. De Commissie voor de Stripschapprijzen noemt hem een 'rock-'n-rolltekenaar bij uitstek'.

De jury van de prijs suggereert in het begeleidend schrijven een volgend project: een stripbiografie over Herman Brood.

Biografieën
Zelf zei Typex echter in oktober: "Ik ben nu wel klaar met biografieën. Als ik eerlijk ben houd ik er ook niet echt van. Het letterlijke ervan staat me tegen. Ik ga uit van de feiten, maar maak daar wel mijn eigen verhaal van."

De bij de prijs horende trofee wordt de illustrator op 23 maart uitgereikt tijdens de Stripdagen in de Utrechtse Jaarbeurs.

Meer over