Plus

Strip over een Amerikaan in Amsterdam: 'Alles is min of meer echt'

Hoe kijken wij naar een Amerikaanse nieuwkomer? Chad Bilyeu laat het zien in zijn eigen stripblad, Chad in Amsterdam. En ja, we kunnen wel erg direct en nieuwsgierig zijn.

Peter van Brummelen
Chad Bilyeu maakte zijn eigen stripblad, Chad in Amsterdam. Beeld Chad in Amsterdam
Chad Bilyeu maakte zijn eigen stripblad, Chad in Amsterdam.Beeld Chad in Amsterdam

The Dutch Inquisition heet de openingsstrip van het nieuwe stripblad Chad in Amsterdam. We zien een Amerikaan in een Amsterdamse kroeg, een kopstootje voor zich op de bar. De Nederlander die een praatje met hem aanknoopt, is zo nieuwsgierig en vasthoudend dat het gesprek al snel lijkt op een verhoor. Where are you from? What do you do here in Holland? What do you study?

Die Amerikaan is Chad Bilyeu, die sinds 2009 in Amsterdam woont. Toen hij hier vanuit Cleveland naartoe kwam, om te studeren, wist hij niet veel meer over de stad dan wat hij erover in de film Pulp Fiction had gehoord.

Inmiddels is hij goed ingeburgerd, blijkt uit Chad in Amsterdam, het driemaandelijkse blad waarin hij in de meeste verhalen zelf de hoofdrol speelt. Hij is de auteur van die verhalen, het tekenwerk werd verzorgd door anderen.

Zijn wij Nederlanders echt zo erg als die kroegbezoeker in The Dutch Inquisition? Chad Bilyeu (42) lacht. We kunnen inderdaad nogal nieuwsgierig en direct zijn, zegt hij. "Maar The Dutch Inquisition moet een in elk nummer terugkerende strip worden."

"De grap zit niet zozeer in de manier waarop ik word ondervraagd, maar meer in de manier waarop ik daarop reageer. De ene keer ben ik een asshole, de andere keer zijn de anderen dat. En soms voeren we ook gewoon een fijn gesprek."

Oude liefde
Studeren in Amsterdam deed hij niet lang. Na slechts een jaar - opvallend genoeg - Amerikaanse studies hield hij het voor gezien aan de UvA. Maar in Amsterdam bleef hij, werkend in onder meer de IT-hoek en de digitale marketing.

Hij wilde iets doen met zijn ervaringen en belevenissen hier, maar wist niet direct hoe daar vorm aan te geven. "Ik had geen zin in zo'n typisch expatboek als The Undutchables of een How to ride your bike in Amsterdam-handleiding."

Hij kwam uit op een oude liefde: strips. "In Amerika was ik daar als kind al gek op. De eerste strip die ik las was Hot stuff, over een klein rood duiveltje. Later kwamen de superheldenstrips van zowel DC als Marvel. En toen ontdekte ik het echte undergroundwerk."

"Bij ons in de buurt in Cleveland woonde de stripauteur Harvey Pekar, maar pas hier in Amsterdam ben ik me echt in zijn werk gaan verdiepen. Ik vond het heel inspirerend hoe hij zijn eigen leven tot onderwerp van de serie American splendor maakte."

Chad in Amsterdam heeft het formaat van de superheldenstrips die Bil­yeu vroeger las. Maar de tekenstijl van de strips in het blad verschilt per verhaal. Hij vond de tekenaars over de hele wereld.

"Via Instagram vooral. Er zit een Amerikaan bij, een Zweed, een Fransman die in Korea woont, een Servische dame... Wat ze bindt is dat ze ooit in Amsterdam hebben gewoond of hier op zijn minst eens zijn geweest. Ik heb trouwens een lange lijst van Nederlandse tekenaars met wie ik in de toekomst graag zou werken."

Verklarende woordenlijst
In de strip The Breaks loopt Chad Bilyeu de oldschoolrapper Kurtis Blow op de Wallen tegen het lijf. Dat is echt gebeurd? "Ja. Als stripauteur houd ik me aan het hiphopmotto van keepin' it real. Alles in Chad in Amsterdam is min of meer echt gebeurd."

"Er staat in het blad een strip over Sranang Makmur, een eethuisje in Oost. Ik weet niet of ik nou letterlijk zo'n conversatie met de eigenaar en de kok heb gehad, maar ik ben daar vaak geweest. Ze hebben er geweldige saoto­soep."

De lezer die niet weet wat saotosoep is, krijgt dat uitgelegd op de laatste bladzijde van Chad in Amsterdam, waar ook alle gebruikte Nederlandse woorden en termen worden verklaard.

Voor wie is het Engelstalige blad, dat tot stand kwam met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, eigenlijk bedoeld? "Expats vinden het hoop ik leuk om te lezen. Maar ik richt me toch vooral tot Nederlanders. Of nee, Amsterdammers. Daar reken ik me zelf inmiddels ook toe. Ik ben een Amerikaan in Nederland, maar ik voel me wel een Amsterdammer."

Chad in Amsterdam kost €3 en is onder meer verkrijgbaar bij stripspeciaalzaken. Zie www.chadinamsterdam.nl Beeld -
Chad in Amsterdam kost €3 en is onder meer verkrijgbaar bij stripspeciaalzaken. Zie www.chadinamsterdam.nlBeeld -
Fragment uit de strip, getekend door Jared Boggess. Beeld Chad in Amsterdam
Fragment uit de strip, getekend door Jared Boggess.Beeld Chad in Amsterdam

Stripdagen Haarlem

Ooit was het in een weekend gedaan. Maar sinds 2016 duren de Stripdagen Haarlem wel tien hele dagen, waarmee het stripfestival behalve het grootste van Noord-Europa ook het langstdurende is.

In de hele binnenstad van Haarlem zijn vanaf morgen tot en met 3 juni tentoonstellingen, beurzen, workshops, voorstellingen, lezingen en signeersessies.

Geïnspireerd door 200ste verjaardag van Mary Shelleys Frankenstein, de griezelroman die ook veel striptekenaars inspireerde, is het thema dit jaar 'Het Leeft!' De huisstijltekenaar is in 2018 Hans Klaver, in de stripwereld beter bekend als Schwantz.

Meer over