Strijd tussen sinterklaasfilms barst weer los

De korte broeken kunnen deze week definitief terug in de kast en de pepernoten mogen er uit. Morgen barst de jaarlijkse strijd om de meest succesvolle sinterklaasfilm weer los. Ditmaal in de ring: 'Bennie Stout - De grote film van Sinterklaas' van Johan Nijenhuis versus Martijn van Nellestijns 'Sinterklaas en het raadsel van 5 december'.

ANP/Redactie
Gerard Joling en twee pieten bij de premiere van de film Sinterklaas en het Raadsel van 5 December. Beeld anp
Gerard Joling en twee pieten bij de premiere van de film Sinterklaas en het Raadsel van 5 December.Beeld anp

Regisseur Martijn van Nellestijn en producent Erik-Jan Slot zetten met 'Sinterklaas en het raadsel van 5 december' hun eigen traditie voort. De vierde sinterklaasfilm van het duo borduurt verder op het succes van eerdere films in de reeks, als 'Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot' en 'Sinterklaas en het pakjes mysterie'.

Jack Spijkerman
De films van Van Nellestijn staan bol van de bekende gezichten. Dit jaar schitteren onder anderen Frans Duijts, Gerard Joling, Peter van der Vorst, Jack Spijkerman, Ralf Mackenbach, Astrid Joosten en Frits Sissing in het sinterklaasavontuur. 'Sinterklaas en het raadsel van 5 december' is vanaf morgen te zien in 109 bioscopen.

Regisseur Johan Nijenhuis (Costa, SpangaS) laat zich dit jaar voor het eerst in met het genre. 'Bennie Stout - De grote film van Sinterklaas' is zijn reactie op de grofheid in de thriller Sint, waarmee Dick Maas vorig jaar nogal wat ophef veroorzaakte. De volgens Nijenhuis 'grootste en duurste sinterklaasfilm ooit' werd eind september op het Nederlands Film Festival in Utrecht uitgeroepen tot grootste publieksfilm.

Bram van der Vlugt
Naast een uitgebreide cast met onbekende kinderen, brengt de sinterklaasfilm van Nijenhuis onder anderen Bram van der Vlugt, Hanna Verboom, Koert Jan de Bruijn, Irene Moors, Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman op het witte doek. 'Bennie Stout' draait vanaf morgen in 110 zalen.

Cijfers van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs tonen aan dat Martijn van Nellestijn de te kloppen partij is. In 2008 trok zijn eerste sinterklaasbioscoopfilm 'Sinterklaas en het geheim van het grote boek' bijna 288.000 bezoekers. Het jaar daarop zagen bijna 284.000 mensen het vervolg 'Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot'.

Thriller
Het Sinterklaas Journaal bond in 2009 de strijd aan met Van Nellestijn met de 'Sinterklaas Journaal meezing moevie', die ruim 70.000 bezoekers naar de bioscoop trok. Vorig jaar boekte Van Nellestijn wederom een groot sintsucces met 'Sinterklaas en het pakjes mysterie' (ruim 206.000). Dick Maas wist dat jaar met zijn thriller Sint bijna 336.000 bezoekers te trekken.

Regisseur Martijn van Nellestijn (L) en Richard de Ruiter . Beeld anp
Regisseur Martijn van Nellestijn (L) en Richard de Ruiter .Beeld anp
Meer over