Plus

Strijd om de streamer: wie laat troon Netflix wankelen?

De ene na de andere videodienst wil een graantje meepikken van het succes van Netflix, waardoor de concurrentie steeds heviger wordt. Wat krijg je voor al die abonnementen?

Jan Pieter Ekker en Hannah Stöve
null Beeld Sjoerd van Leeuwen
Beeld Sjoerd van Leeuwen

Netflix is momenteel veruit de grootste videodienst ter wereld, met tegen de 140 miljoen gebruikers in 90 landen. Ook hier is hij het veruit de grootste speler; marktonderzoeker Telecompaper kiende uit dat in een op de drie Nederlandse huishoudens naar Netflix wordt gekeken.

Voor 7,99 euro per maand (uit te breiden tot een luxe versie van 14,99 euro) ligt er dan ook een flink aanbod, met veel Nederlandse speelfilms en een trits steengoede eigen series (House of Cards, Stranger Things, Narcos, Chef's Table, The Crown).

Concurrentie
Toch is Netflix bij lange na niet de enige optie voor wie geen zin heeft om te zappen en graag zelf bepaalt welke film of serie op welk moment op het scherm verschijnt. Amazon timmert zo'n twee jaar aan de weg met Amazon Prime Video; RTL heeft Videoland, dat momenteel scoort met de serie Mocro maffia.

YouTube probeert kijkers sinds september te verleiden tot het afsluiten van een abonnement, vorige week meldde vakblad The Information dat Apple bezig is met een eigen videodienst, die volgend jaar in honderd landen van start zou moeten gaan. Disney heeft aangekondigd eind 2019 een eigen dienst te lanceren in de Verenigde Staten.

Streamingsdienst
Ook veel kleinere bedrijven proberen een graantje mee te pikken van de enorme populariteit van streamen. Hanna Verboom introduceerde in 2014 al haar filmplatform Cinetree, waarop filmkenners de mooiste films en documentaires tippen, een aantal Nederlandse filmdistributeurs heeft sinds dit jaar een eigen streamingdienst voor kwaliteitsfilms, Cinemember.

Het kan nog specifieker: deze week zijn er twee diensten aangekondigd die uitsluitend horrorfilms en -series aanbieden: Fear Unlimited (van horrorkenner Jan Doense) en Horrify.

Er woedt dus een hevige strijd om de streamer, die naar verwachting de komende tijd alleen nog maar heviger wordt. Keuzestress dreigt: wie moet waar nou echt lid van worden? Wat zijn de voor- en nadelen van de diverse diensten op de versnipperde streamingmarkt? Een overzicht voor wie door de bomen het bos niet meer ziet.

Amazon Prime Video
In de Verenigde Staten is Amazon Prime Video de enige serieuze concurrent van Netflix. Hoewel het bedrijf extreem geheimzinnig doet over de cijfers, bleek afgelopen maart uit een rapport van persbureau Reuters dat in 2017 zo'n 26 miljoen Amerikanen gebruikmaakten van de videodienst, tegenover zo'n 48 miljoen Netflix-abonnees.

Webwinkel Amazon lanceerde videodienst Prime Video twee jaar geleden in Nederland. De eerste zes maanden kost die 2,99 euro en daarna 5,99 euro. Goedkoper, maar ook een veel kleiner aanbod dan dat van Netflix. Wel de plek voor een bijzondere serie als The Marvelous Mrs. Maisel, die onlangs een Emmy won voor beste comedy.

Videoland
Videoland is de wederopstanding van de gelijknamige videotheek die in 1979 het levenslicht zag. RTL kocht de digitale tak in 2013 en lanceerde een jaar later het vernieuwde videoplatform. Langzaamaan begon RTL ook eigen series te produceren voor Videoland, zoals Zwarte tulp en meer recent Mocro maffia van Achmed Akkabi en Thijs Römer, geïnspireerd op het criminele milieu in Amsterdam.

Voor 8,99 euro per maand zijn Amerikaanse series inbegrepen, waaronder het populaire The Handmaid's Tale, en oude Nederlandse series als Gooische vrouwen en Baantjer.

YouTube Premium
Wie een abonnement op YouTube Premium afsluit kan de video's op het platform zonder hinderlijke reclames zien. Toch is het de vraag wie daar 11,99 euro per maand voor wil betalen, aangezien een eenvoudige gratis adblocker dit euvel net zo makkelijk verhelpt.

YouTube Premium biedt gelukkig meer dan dat; het is mogelijk de video's ook offline te bekijken en muziek te streamen. YouTube produceert eigen series en films, voornamelijk voor jongeren, die overigens op het punt van het aantal views nog niet echt van de grond komen.

Ziggo Movies & Series XL
Kabelaar Ziggo biedt een uitgebreid pakket (11,95 euro extra per maand) met één pre: het aanbod van het Amerikaanse netwerk HBO. Daardoor krijgt de tv-kijker te streamen series als Game of Thrones en Westworld, plus oudere hits als Sex and the City en The Sopranos. Groot nadeel: wie geen kabel-tv afneemt van Ziggo kan dit pakket niet kopen. Het is dan niet mogelijk om volgend jaar legaal het laatste seizoen van Game of Thrones te bekijken.

NL Ziet
Wie graag naar Nederlandse televisie kijkt maar geen zin heeft in een ouderwets abonnement kan terecht bij NL Ziet. Hier zijn voor 7,99 euro per maand alle zenders van NPO, RTL en SBS live te zien, met opties om veel programma's vooruit of juist lang terug te kijken, zonder reclames. Daarvoor is dus geen los abonnement meer nodig van NPO Start Plus of RTLXL. Zenders als TLC of Discovery ontbreken.

Film1
Deze zomer is zender Film1 haar gelijknamige streamingdienst gestart. Het aanbod is met een paar honderd films en enkele series niet gigantisch, maar Film1 belooft elke maand 25 nieuwe titels toe te voegen. Voor 7,99 euro per maand is bovendien de gelijknamige lineaire tv-zender inbegrepen.

Pathé Thuis
Bioscoopgigant Pathé runt sinds een paar jaar Pathé Thuis, een platform waarop losse films te koop zijn en ook wel te huur (voor maximaal 4,99 euro is een titel dan 48 uur beschikbaar). Jammer genoeg is dit niet de manier om de allernieuwste films toch thuis te zien, want die titels komen pas online als de film drie tot vier maanden in de bioscoop heeft gedraaid.

Cinemember
Een aantal Nederlandse en Vlaamse filmdistributeurs is dit voorjaar een eigen streamingdienst voor arthousefilms begonnen: CineMember. Voor 10 euro per maand worden 500 titels aangeboden, waaronder La Grande Bellezza, Borgman, Jagten en La Vie d'Adèle. Binnen een jaar of twee zou dat aantal moeten verdubbelen.

Cinetree
'10 bijzondere films voor 5,99 per maand' is de formule van Hanna Verbooms Cinetree. Bekende namen uit de cultuursector, onder wie Thomas Acda, Halina Reijn en Humberto Tan, selecteren uit het enorme aanbod films en documentaires met een goed verhaal. Dat zijn vooral oude films, maar af en toe zit er ook een (voor)première tussen.

Picl.nl
Een aantal Nederlandse filmtheaters biedt de mogelijkheid om premièrefilms en -documentaires direct thuis te bekijken op smart tv, tablet, laptop of computer. Tegen een prijs die vergelijkbaar is met een gemiddeld Nederlands bioscoopkaartje, 8,50 euro, krijgt de consument 48 uur toegang tot de film. In die tijd kan de film in één keer of in delen worden bekeken. Of nog een keer, als je echt onder de indruk bent. Light as Feathers, de met prijzen overladen debuutfilm van Rosanne Pel, was recent exclusief te zien op Picl.

Deverbeelding.site
De Verbeelding is een samenwerkingsproject tussen het Mondriaan Fonds en het Filmfonds, gericht op films die zich op de grens van de cinematografie en de beeldende kunst begeven. Alle films die de afgelopen tien jaar in het kader van De Verbeelding zijn gemaakt, zijn (vooralsnog gratis) beschikbaar op een site, met extra informatie over de film en links naar andere (kort)films van de makers (onder wie Fiona Tan, Erik van Lieshout en Gerald van der Kaap).

Meer over