Plus

Stijlvolle criminelen ontlopen vaker een celstraf

Neperfgename Anna Sorokin (28), die vrienden en hotels voor tonnen oplichtte, hoopte met behulp van een stylist, merkkleding en een stevig brilmontuur een celstraf te vermijden. De jury trapte er bij háár niet in.

Fiona Hering
Anna Sorokin verscheen de afgelopen weken telkens in een zorgvuldig uitgedachte look in de rechtbank Beeld AFP
Anna Sorokin verscheen de afgelopen weken telkens in een zorgvuldig uitgedachte look in de rechtbankBeeld AFP

Een recent voorbeeld dat knappe of goed verzorgde mensen met veel kunnen wegkomen is Jeremy Meeks, de Afro-Amerikaanse gevangene met de lichtgroene ogen die een instahit werd toen zijn stoere mugshot in oranje bajeskloffie viraal ging. Na vrijlating liet Meeks zijn vrouw en kinderen meteen links liggen en ging ervandoor met Chloé Green, dochter van miljardair Sir Philip Green, eigenaar van onder meer Topshop.

Meeks is tegenwoordig model. Hij heeft 1,6 miljoen volgers op sociale media, die hem van privévliegtuig naar exotisch eiland of jacht zien hoppen. De gewapende overvallen zijn hem vergeven (al zal Greens Rolexverzameling tijdens familiediners veilig in de kluis liggen), want Meeks is gezegend met fijne genen en heeft daarbij ook nog een wasbordje.

Het werkt. Al sinds het bestaan van de mensheid zijn we gebiologeerd door schoonheid en hebben knappe en succesvolle personen minstens het voordeel van de twijfel. De Duits-Russische neperfgename Anna Sorokin heeft ook een schattig koppie, weliswaar niet zó buiten­gewoon gezegend als Meeks, maar zij en haar advocaat

Todd Spodek hadden snel door dat háár beige, oversize bajeskloffie niets voor haar deed. Sterker: de outfit die haar ook nog bleek maakte, zou zelfs 'schuldig' schreeuwen, waardoor de jury bevooroordeeld zou kunnen zijn.

Kapper in de cel
Dus maakten ze gebruik van de sociale mythe dat een beschaafde, smaakvolle vrouw geen crimineel kan zijn en riepen ze de hulp in van een stylist. Zo geschiedde het dat Sorokin de afgelopen weken bij haar rechtszaak in het State Supreme Court op Manhattan in maagdelijk witte communie- of babydollachtige jurkjes verscheen, afgewisseld met een zwart broekpak, of witte broek met neutrale beige trui, de look afgemaakt met een intellectueel fors zwart brilmontuur.

Anna Sorokin verscheen de afgelopen weken telkens in een zorgvuldig uitgedachte look in de rechtbank Beeld AP
Anna Sorokin verscheen de afgelopen weken telkens in een zorgvuldig uitgedachte look in de rechtbankBeeld AP

Met geld van een geheime beneficiair huurde de stylist kleding bij onder meer Michael Kors, Celine en Victoria Beckham om Sorokins imago niet te veel te laten afwijken van haar alter ego Anna Delvey: een zogenaamd rijke It-girl.

Ze liep tegen de lamp toen ze vrienden en hotels voor tienduizenden dollars oplichtte. Of haar verzoek om een kapper in haar cel werd ingewilligd, is niet bekend. Mogelijk heeft ze zelf de blondeer moeten aanbrengen, maar de punten van haar glanzende verzorgde haren zullen niet door de zon zijn opgelicht.

Er is veel over te doen geweest. Wereldwijd dook de pers op Sorokin, een fan creëerde Instagramaccount @annadelveycourtlooks, met bijna zesduizend volgers. Geobsedeerd door de lifestyle van succesvolle influencers wilde Sorokin eveneens een leven leiden vol luxe feesten en overnachtingen in vijfsterrenhotels, waar ze vertrok zonder te betalen. Ze liet zelfs een vriendin opdraaien voor een rekening van 60.000 dollar voor een luxe vakantie in Marrakesh.

Maar niets ergers dan niet volledig groomed ten onder gaan. Kleding en publiek imago zijn sterk met elkaar verbonden, en vooral vrouwen hebben het wat dat betreft in bepaalde media vaak zwaar te verduren. (Te dik, te oud, te lelijk, te veel botox, provinciaals kapsel, gedateerde jurk.) Zorgvuldig gekozen smaakvolle kleding in de rechtbank kan winst opleveren. Al was het maar in de vorm van fans op sociale media.

Sorokin is niet de eerste die dat beseft. Op 22 april verscheen Elizabeth Holmes, de door Steve Jobs geobsedeerde oprichter van Theranos, voor een rechter in Californië, op beschuldiging van fraude. Haar zwarte coltrui en pantalon waren vervangen door een grijs pak met 'vriendelijk' lichtblauw overhemd.

Enkele dagen eerder verscheen rapper Cardi B in Queens voor de rechter voor mishandeling in een witte mouwloze turtleneckjurk over een witte broek van ontwerper Christian Siriano.

Eén en al sophistication, met aan haar arm een taupekleurige Hermès Birkin, de tas van de niet-schreeuwerige elite. Het haar netjes bijeen in een lage paardenstaart, alleen haar knalgele nepnagels verraadden nog iets van het podiumbeest dat onlangs in hotpants en leren korset het Coachellafestivalpubliek aan haar voeten kreeg.

Naomi Campbell
Huishoudgoeroe Martha Stewart, verdacht van handelen met voorkennis, probeerde het in 2004 ook met een bruine Birkin van zo'n 18.000 euro aan haar arm. ('Is the verdict in the bag?', kopte The Guardian) Het onderstreepte haar rijkdom en werkte averechts.

Martha Stewart arriveerde bij de rechtbank met een tas van zo'n 18.000 euro Beeld ANP
Martha Stewart arriveerde bij de rechtbank met een tas van zo'n 18.000 euroBeeld ANP

Actrice Winona Ryder, in 2002 opgepakt voor winkeldiefstal, verscheen in een rechtbank in Beverly Hills ineens in conservatieve mantelpakjes, en het Britse model Naomi Campbell zette haar chique rechtbanklooks ná veroordeling door: in 2008 verscheen ze chic in het zwart, met zonnebril en op hakken, (werkschoenen aan de veters over een schouder bungelend) voor de uitvoering van haar taakstraf: 200 uur vloeren dweilen.

Strafrechtadvocaat Sébas Diekstra snapt het wel. Hij adviseert cliënten tactisch over hun kleding in de rechtszaal. "Bij strafzaken waarin men een zo laag mogelijke boete wil, moet je geen 'geld' willen uitstralen. Dan adviseer ik niet al te nieuwe kleding aan te trekken en dure horloges thuis te laten. Je wil namelijk bij de rechterlijke macht en de rest van de aanwezigen een bepaald beeld versterken."

"Staat de zorg voor de kinderen ter discussie, dan wil ik dat mijn cliënt er keurig uitziet. Soms blijkt uit het dossier dat het een rommeltje is thuis, maar van een verzorgde vrouw in mantelpak zal de rechter sneller geneigd zijn te geloven dat ze alles op orde heeft. Dat heeft alles te maken met beeldvorming. Het dossier is één, maar de persoon op zitting is twee."

Of het effect heeft? "In zaken waarbij de rechter meteen uitspraak doet, merk ik dat wel ja. Als een zaak weken duurt en rechters gaan beraadslagen, verdwijnt het beeld van die keurige vrouw langzaam. Ik zeg vaak tegen cliënten dat ze zich moeten kleden, alsof ze voor de eerste keer op visite gaan bij hun schoonmoeder."

Anna Sorokin verscheen de afgelopen weken telkens in een zorgvuldig uitgedachte look in de rechtbank Beeld AP
Anna Sorokin verscheen de afgelopen weken telkens in een zorgvuldig uitgedachte look in de rechtbankBeeld AP

In Diekstra's theorie werkte de duur van Sorokins proces dus mogelijk in haar nadeel. Ze ontsprong de dans vorige week op slechts één van de vele beschuldigingen. Ze hoorde het stil aan in een schattig zwart jurkje, voordat ze geboeid werd afgevoerd. Ze kan tot 15 jaar cel krijgen.

HBO en Netflix
De vriendin die voor 60.000 dollar het schip inging, heeft inmiddels een boek geschreven. De rechten zijn aan HBO en Netflix verkocht. Sorokin voelt zich gevleid, maar wil wel graag dat Margot Robbie of Jennifer Lawrence haar karakter speelt, liet ze weten via haar enige overgebleven vriend, Neff Davis, oud-receptionist van het hotel waar nog een rekening van de oplichtster openstaat van 30.000 dollar.

Het gerucht dat Lindsay Lohan in de race was voor de rol vervulde Sorokin met afgrijzen: veel te oud. "Oh my god, no offense, but isn't she like 30?"

Meer over