Steve McQueen neemt Johannes Vermeer Prijs in ontvangst

De Britse regisseur Steve McQueen, die afwisselend in Amsterdam en Londen woont, heeft maandagavond de Johannes Vermeer Prijs gekregen, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten.

Redactie
McQueen vorige maand tijdens het BFI London Film Festival Awards Beeld anp
McQueen vorige maand tijdens het BFI London Film Festival AwardsBeeld anp

McQueen werd in september unaniem voorgedragen door een door oud-minister Ernst Hirsch Ballin voorgezeten jury, "omdat hij als filmmaker en videokunstenaar bij voortduring en op voortreffelijke wijze het universeel menselijke belicht, vaak in situaties waarin mensen onderdrukt, onvrij en gekweld hun waardigheid bevechten en bewaren."

Wat prijzen betreft was het al een goed jaar voor McQueen, die vorige maand ook al de BFI Fellowship, de hoogste onderscheiding van het British Film Institute, kreeg. In 2014 won hij met historisch drama 12 Years a Slave de Oscar voor Beste Film, en nam Time Magazine hem op in hun lijst met honderd invloedrijkste mensen ter wereld.

Zijn Johannes Vermeer Prijs kreeg McQueen maandag in de Haagse Ridderzaal uitgereikt door minister van Cultuur Jet Bussemaker. Het aan de onderscheiding verbonden prijzengeld van honderdduizend euro mag hij in een zelfgekozen project steken.

Lees ook: Steve McQueen: 'Hollywood is geen goede afspiegeling van de wereld'

Meer over