Steeds meer lege stoelen in de theaters

Directeur Hein Jens: ''Voor Carré zal het een heftige strijd om het publiek worden. We zullen het best zwaar krijgen, maar het is ook een uitdaging.'' Beeld
Directeur Hein Jens: ''Voor Carré zal het een heftige strijd om het publiek worden. We zullen het best zwaar krijgen, maar het is ook een uitdaging.''

AMSTERDAM - Het cultuuraanbod in Amsterdam wordt te groot. Theaters, concertzalen en poppodia raken de komende jaren leger en er dreigt een concurrentieslag tussen cultuurinstellingen. De bezoekersaantallen blijven achter bij de groei van het aantal podia.

Dit blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek en Atlas voor Gemeenten, gemaakt in opdracht van de gemeente.

Volgens wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) zijn er grenzen aan de toename van het aantal podia. Ze is voorstander van het principe: 'iets erbij, iets eraf', zegt ze in een toelichting op het rapport. Gehrels voorziet dat onder andere Carré, waarvan de subsidie net is gestopt, last gaan krijgen van de groeiende concurrentie in de cultuursector.

Carrédirecteur Hein Jens onderschrijft de conclusies van het rapport. ''De ongebreidelde groei van het aantal stoelen in Amsterdam geeft een enorme druk op de bespelers van de podia, terwijl de subsidies afnemen. De legere zalen zullen leiden tot hogere prijzen van de kaartjes. De marketingkosten zullen oplopen en het gevaar is dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Voor Carré zal het een heftige strijd om het publiek worden. We zullen het best zwaar krijgen, maar het is ook een uitdaging.''

Gehrels betwijfelt ook of het Filmmuseum na de verhuizing naar Noord de zalen in het Vondelparkpaviljoen wel moet behouden. Ook de bezoekersaantallen van het Van Ostadetheater moeten na de verhuizing naar het terrein van het voormalige Gemeentearchief in de gaten worden gehouden. Andere delen van de stad, zoals Noord, zijn echter volgens Gehrels mogelijk onderbedeeld. Daar zou nog wel een bioscoop kunnen komen.

Tussen 2005 en 2015 groeit het aantal podia in Amsterdam van 130 naar 141. De capaciteit van de podia groeit met 45 procent. Het aantal bezoekers neemt echter toe met slechts twaalf procent, zo luidt de prognose in het rapport. De gemiddelde bezettingsgraad neemt daardoor af, van 44 procent in 2005 naar tussen de 36 en veertig procent in 2015. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over