Stedelijk raakt werken kwijt

Het Stedelijk Museum. Foto ANP Beeld
Het Stedelijk Museum. Foto ANP

AMSTERDAM - Het Stedelijk Museum in Amsterdam wordt 26 belangrijke kunstwerken armer. Daaronder zijn werken van Luc Tuymans, Damien Hirst en Marlene Dumas. De werken zijn bij het Stedelijk in bruikleen. Ze vormen onderdeel van de Monique Zajfen Collection, die eigendom is van de Broere Charitable Foundation.

Eerder dit jaar was er al sprake van dat de Foundation de bruikleen, met een geschatte waarde tussen de 4 en 7 miljoen euro, zou terugtrekken. Er was onenigheid ontstaan over de afspraken tussen het museum en de stichting.

Het Stedelijk zou niet aan zijn verplichting voldoen om de uitreiking van de Vincent Award te organiseren. Het museum reikte de tweejaarlijkse Europese kunstprijs, verbonden aan de Broere Charitable Foundation, in 2006 en 2008 uit, maar had voor dit jaar nog geen voorbereidingen getroffen. In april heeft het Stedelijk aan de stichting laten weten met de organisatie van de prijs te willen ophouden.

Om de Vincent Award en de Zajfencollectie voor Amsterdam te kunnen behouden, lanceerde een vijftiental belanghebbenden aan het Museumplein een nieuw plan: de prijs zou beurtelings door de vier belangrijkste musea worden georganiseerd: het Stedelijk, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en de Hermitage Amsterdam. De collectie zou in het Stedelijk in bruikleen blijven. Voorwaarde was dat alle vier musea zouden meedoen.

Drie stemden toe, alleen het Stedelijk reageerde niet. Daarom hebben de vijftien initiatiefnemers in samenspraak met de Broere Foundation besloten het plan op te geven, waarop de stichting besloot de collectie topwerken niet langer in het Stedelijk onder te brengen. (HET PAROOL)

Meer over