'Stedelijk Museum leende vervalste Mondriaan'

Het Stedelijk Museum leende twee jaar geleden een schilderij van Piet Mondriaan, dat vervalst bleek te zijn.

Het Parool
Op basis van oude foto's heeft een restaurateur uiteindelijk vast kunnen stellen dat het inderdaad om een vervalsing ging Beeld ANP
Op basis van oude foto's heeft een restaurateur uiteindelijk vast kunnen stellen dat het inderdaad om een vervalsing gingBeeld ANP

De vervalsing is uiteindelijk nooit in het Stedelijk tentoongesteld. Wel heeft het door bemiddeling van het Stedelijk vorig jaar drie maanden in het Brusselse kunstencentrum Bozar gehangen. Dat schrijft het NRC.

In de veronderstelling dat het werk van de hand van de abstracte kunstenaar was, had de directeur van het Stedelijk Museum, Beatrix Ruf, het schilderij twee jaar geleden geleend van een Zwitserse verzamelaar. Ze had geregeld dat het werk voordat het naar het Stedelijk zou komen eerst enkele maanden in het Brusselse kunstcentrum te zien zou zijn.

Tweede Wereldoorlog
Dat het om een vervalsing bleek te gaan, kwam aan het licht door cultuurhistoricus en Mondriaanbiograaf Léon Hanssen. Tijdens de tentoonstelling in het kunstcentrum in Brussel wekte het schilderij zijn aandacht. Bekend was namelijk bij de biograaf dat het schilderij verloren gegaan zou zijn in de Tweede Wereldoorlog.

Op basis van oude foto's heeft een restaurateur uiteindelijk vast kunnen stellen dat het inderdaad om een vervalsing ging. De zwarte lijnen in het geleende schilderij waren dikker dan het origineel en ook de signatuur was verkeerd geplaatst.

Over zijn bevindingen schreef Hanssen een boek dat maandag verschijnt.

Meer over