Update

Stedelijk breidt collectie uit

De nieuwbouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam. © anp Beeld
De nieuwbouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam. © anp

AMSTERDAM - Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft zijn kunstcollectie uitgebreid met werken van onder anderen Atelier van Lieshout, Pieter Laurens Mol, JCJ Vanderheyden, Arnoud Holleman en Klaas Kloosterboer. Het betreft een schenking van 63 kunstwerken van de Nederlandse kunstverzamelaar en advocaat Maurice van Valen (1971), maakte de museumdirectie maandag bekend.

Een selectie uit deze schenking zal in het Stedelijk Museum te zien zijn tijdens de tijdelijke tentoonstelling vanaf 10 mei. Volgens het museum sluiten de sculpturen, schilderijen, videokunstwerken, foto's en werken op papier in alle opzichten opmerkelijk goed aan bij de bestaande collectie van het Stedelijk Museum, dat al werken van deze kunstenaars verzamelt.

De schenking bevat ook werken van vooraanstaande internationale kunstenaars als Isa Genzken en Rachel Harrison. Nieuwe namen in de collectie van het Stedelijk zijn de van oorsprong Japanse kunstenaar Yutaka Sone en multimediakunstenaar Eric Wesley, die beiden in Los Angeles werkzaam zijn. De schenking bevat eveneens werken van Joseph Grigely, fotografe Dana Lixenberg en Falke Pisano.

Advocaat Maurice van Valen woonde voor langere tijd in New York, Los Angeles en Londen en vestigde zich recentelijk weer in Amsterdam. ''De werken in deze schenking heb ik met veel plezier verworven. Ik hoop dat mijn enthousiasme voor hedendaagse kunst zo kan worden overgebacht op anderen die het museum bezoeken en de collectie bestuderen'', aldus Van Valen.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam is sinds 2004 gesloten wegens een grootscheepse renovatie en uitbreiding. Op 2 maart opent het museum voor de tweede maal tijdelijk de deuren voor een experimentele tentoonstelling in het nog onvoltooide gebouw.

De uiteindelijke openingsdatum van de nieuwbouw is niet bekend. De bouw ligt sinds eind januari stil wegens de financiële problemen van bouwbedrijf Midreth, dat maandag failliet werd verklaard door de rechtbank in Utrecht. Midreth is in onderhandeling met branchegenoot VolkerWessels over de overname van projecten. (ANP)

Meer over