Filmrecensie

Star Wars: The Last Jedi: ronduit beter dan zijn voorganger (****)

De nieuwe Star Wars is emotioneel complexer, filmisch interessanter en al met al ronduit beter is dan zijn voorganger.

Joost Broeren-Huitenga
Mark Hamill als Luke Skywalker. Beeld The Last Jedi
Mark Hamill als Luke Skywalker.Beeld The Last Jedi

Eerst even wat geheimtaal voor de ingewijden - dan hebben we dat maar gehad. Captain Phasma krijgt in The Last Jedi een stuk meer te doen dan in het vorige Star Wars-deel, de rollende droid BB-8 steelt nog altijd de show en de porg zijn een stuk geslaagder dan de ewoks.

Dat is gelijk ook de balanceeract waar regisseur Rian Johnson aan stond toen hij aan deze film begon: hij moest de meest doorgewinterde fans van de veertig jaar oude franchise zien te behagen en tegelijk zorgen dat nieuw publiek de weg niet kwijtraakt.

De kassa moet (en zal) immers rinkelen voor deze achtste episode in de uitdijende saga rond Luke en Leia Skywalker, het tweede deel van een trilogie die in 2015 begon met The Force Awakens.

Die film speelde enthousiast leentjebuur bij de allereerste Star Wars: A New Hope, uit 1977.

Overeenkomst
Het lag dus in lijn der verwachting dat Johnson zich voor deze opvolger zou laten inspireren door het tweede deel The Empire Strikes Back (1980), volgens vele fans de beste Star Wars.

Die verwachting komt uit, al springen de verwijzingen hier minder in het oog.

De overeenkomst is vooral dat ook The Last Jedi emotioneel complexer, filmisch interessanter en al met al ronduit beter is dan zijn voorganger.

Na het 'tussendoortje' Rogue One vorig jaar, dat zich wel in het Star Wars-universum afspeelde maar niet draaide om de perikelen van de familie Skywalker, keert The Last Jedi terug bij de hoofdlijn.

De actie gaat door waar The Force Awakens eindigde en ontspint zich langs drie door elkaar geweven verhaallijnen rond de drie nieuwe helden uit die film: Rey (Daisy Ridley), die misschien Jedikrachten heeft, de gevechtspiloot Poe (Oscar Isaac) en de gedeserteerde Storm Trooper Finn (John Boyega).

Energieke avonturenfilm
Beter dan in dat eerste deel worden hun avonturen verbonden aan de helden van weleer.

Mark Hamill krijgt het voor elkaar de oudere, teleurgestelde Luke Skywalker misschien nog wel iconischer te maken dan zijn jonge versie.

En de in december 2016 onverwacht overleden Carrie Fisher neemt onbedoeld maar waardig afscheid van Leia, het personage dat haar haar carrière lang achtervolgde.

Star Wars: The Last Jedi

Regie Rian Johnson
Met Mark Hamill, Daisy Ridley, John Boyega
Te zien in Arena, City, FC Hyena, Filmhallen, The Movies, De Munt, Studio K, Tuschinski
Oordeel ****

Zij zijn het hart van deze energieke avonturenfilm. De grotere plot gaat weliswaar slechts minimaal vooruit - het lot van vele middenfilms - maar zowel de personages als het universum waarin zij leven, krijgen meer kleur.

Johnson weet zelfs wat grijstinten aan te brengen in de binaire oppositie tussen Goed en Kwaad, waar de films tot nu toe altijd om hebben gedraaid.

In zijn drie films tot nu toe (Brick, The Brother Bloom en Looper) toonde Johnson zich al een eigenzinnig regisseur, die genrefilms een eigen draai kan geven.

Met The Last Jedi toont hij dat die neiging ook overeind kan houden binnen het machinematig geproduceerde popcornvermaak.

null Beeld The Last Jedi
Beeld The Last Jedi
Meer over