Stan Storimans herdacht in Washington

De foto van cameraman Stan Storimans (onder, derde van rechts) is onderdeel van het Journalist Memorial in het Newseum in Washington. Foto ANP Beeld
De foto van cameraman Stan Storimans (onder, derde van rechts) is onderdeel van het Journalist Memorial in het Newseum in Washington. Foto ANP

WASHINGTON - Met een kranslegging en het oplezen van de namen van 62 journalisten die het afgelopen jaar tijdens hun werk zijn omgekomen is maandag onder anderen de Nederlandse cameraman Stan Storimans herdacht in het Newseum in Washington.

Voorafgaand aan de ceremonie liepen nabestaanden met een gele roos langs de voet van het Journalisten Memorial, een twee verdiepingen hoog glazen paneel waar de naam van Storimans nu staat ingegraveerd tussen die van 1913 andere omgekomen reporters, fotografen en cameramensen.

De journalisten zijn gestorven terwijl ze hun werk deden, ,,in dienst van de waarheid'', verklaarde voorzitter Alberto Ibargüen van het museum. ,,Mannen en vrouwen van wie het werk nog lang niet af was, maar van wie we de moed en namen zullen blijven herinneren.''

Het Newseum, dat geheel gewijd is aan de media, staat midden op Pennsylvania Avenue tussen het Witte Huis en het Captiool in en wordt omgeven door ambassades. Het maakt volgens Charles Overby van het museum duidelijk dat de herinnering aan de journalisten ,,heel lang zal blijven bestaan, ook als wij er zelf niet meer zijn''.

Storimans werd vorig jaar gedood tijdens een bombardement op de Georgische stad Gori. De 39-jarige cameraman deed samen met RTL-verslaggever Jeroen Akkermans verslag van het conflict tussen Rusland en Georgië om Zuid-Ossetië. Storimans is de zevende Nederlandse journalist die tijdens een oorlogssituatie is omgekomen.

Alle Nederlandse namen zijn terug te vinden op het glazen kunstwerk. Bij het monument hangen foto's van de omgekomen journalisten. (ANP)

Meer over