Stadsgezichten: Stadsdeelwerf Zuideramstel

Stadsdeelwerf Zuideramstel, winnaar van de Gouden A.A.P.: een 'spannend, radicaal en poëtisch project.' Foto LUUK Kramer Beeld
Stadsdeelwerf Zuideramstel, winnaar van de Gouden A.A.P.: een 'spannend, radicaal en poëtisch project.' Foto LUUK Kramer

Amsterdam heeft veel kenmerkende gebouwen, als het ware gezichten van de stad. Maar wat schuilt er achter die muren? Soms weten we niet eens waar een gebouw toe dient, soms weten we niet uit welke tijd ze stammen, vaak weten we niet wie ze heeft gebouwd. In samenwerking met het Architectuur Centrum Amsterdam (ARCAM), start Parool.nl de serie Stadsgezichten en ontmaskert gebouwen in de stad.

Als een enorme bungalow ligt de Stadsdeelwerf Zuideramstel tussen de bomen van het Gijsbrecht van Aemstelpark. De smetteloze uitstraling van de witte, bakstenen gevel van het gebouw lijkt haaks te staan op de functie. De werf, waarvoor de eerdere versie uit 1992 is gesloopt (een van de eerste projecten van Claus en Kaan architecten), herbergt namelijk de faciliteiten voor de gemeentelijke diensten op het gebied van groenbeheer, buurtbeheer, civiele techniek en straatreiniging. Hij is de uitvalsbasis voor honderdtwintig werknemers en tachtig voertuigen.

Houten poorten aan de oost- en westzijde geven toegang tot een binnenplaats waaraan in geschakelde blokken werkplaatsen, opslagruimtes en stalling, kantoren, een kantine en een gebedsruimte zijn gesitueerd. De hoogte en de diepte van de blokken variëren al naar gelang de functie. De specifieke functie van een blok is van buitenaf te zien wanneer door een raam bijvoorbeeld een voorraad balken, een bezemwagen of een speeltoestel is te zien.

De plaatsing van de ramen in het gebouw, spelen een belangrijke rol in het ontwerp. Er zijn er die in de eerste plaats de gevel moeten onderbreken, er zijn er die hoeken juist moeten benadrukken. Sommige ramen liggen verdiept, andere weer in het vlak van het metselwerk. Sommige geven royaal doorzicht, andere richten de blik op een bepaalde activiteit. Het meest bijzonder zijn die ramen die op z'n Japans zeer laag geplaatst zijn en het zware volume visueel doen zweven.

Op woensdag 8 april werd door Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol de Stadsdeelwerf Zuideramstel uitgeroepen tot de winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2009. De Gouden A.A.P. werd uitgereikt aan het architectenbureau Claus en Kaan Architecten en de opdrachtgever Stadsdeel Zuideramstel.

De Amsterdamse Architectuur Prijs is door ARCAM in het leven geroepen en wordt toegekend aan architect en opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens een internationale jury boven alle andere uitsteekt. (ARCAM/HET PAROOL)

Stadsdeelwerf Zuideramstel
Van Heemvlietlaan 50
Stadsdeel: Zuideramstel
Architect: Claus en Kaan Architecten
Realisatie: 2008

Meer over