Spotify: 2018 was het jaar van de nederhop

Nederlanders hebben dit jaar heel veel naar Nederlandse hiphop geluisterd. In de Nederlandse top tien van streamingdienst Spotify staan acht rappers.

ANP/BuzzE
josylvio Beeld anp
josylvioBeeld anp

Josylvio is het meest beluisterd, voor Ronnie Flex, Lil' Kleine, Frenna en Bizzey. In de top tien staan verder Boef, Broederliefde en Sevn Alias. Drake (zesde) en Ed Sheeran (negende) maken de ranglijst compleet.

De meest gestreamde track in Nederland is One Kiss van Dua Lipa en Calvin Harris. Nummer twee is God's Plan van Drake, dat wereldwijd het meest beluisterd werd. Op de derde plek in Nederland staat Verleden Tijd van Frenna en Lil' Kleine.

Ariana Grande
Wereldwijd is Drake de meest gestreamde artiest van 2018. Zijn liedjes werden in totaal bijna 8 miljard keer beluisterd op Spotify. Hij verslaat Post Malone en XXXTentacion, die in juni werd doodgeschoten.

Ed Sheeran, de meest gestreamde artiest van 2017, zakte naar de vijfde plaats. Ariana Grande is de vrouw met de meeste streams, voor Dua Lipa en Cardi B.

Imagine Dragons is de groep die het meest beluisterd werd en Scorpion van Drake is het meest gestreamde album. De snelst groeiende genres zijn volgens Spotify emo-rap, lo-fi beats en brega funk.

Vroeger
Spotify keek ook naar de best beluisterde nummers van vroeger. Bij die 'throwback songs' won Africa van Toto, voor Take On Me van A-Ha en Billie Jean van Michael Jackson.

Spotify heeft wereldwijd meer dan 191 miljoen gebruikers. Van hen hebben 87 miljoen een betaald Premium-abonnement. Volgens onderzoeksbureau Gfk maken in Nederland maandelijks 5,2 miljoen personen van 13 jaar en ouder gebruik van Spotify.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over