Nieuws

Splinter Chabot en Sylvana Simons winnen Winq Awards voor hun inzet voor lhbtq-gemeenschap

Splinter Chabot. Beeld ANP
Splinter Chabot.Beeld ANP

In Koninklijk Theater Tuschinski zijn maandagavond de jaarlijkse Winq Diversity Awards uitgereikt. Het queer-lifestylemagazine had vier prijzen te vergeven aan personen en initiatieven voor hun inzet voor de lhbtq-gemeenschap.

Zed Fasel

De avond werd gepresenteerd door acteur Freek Bartels en oud-voetbalster Rocky Hehakaija. De prijzen werden uitgereikt door regisseur Michiel van Erp, psychiater Glenn Helberg, activist Amber Vineyard en eerdere winnaar Bowi Jong. Andere voormalig winnaars van de prijs zijn programmamaker Tim Hofman en kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Tijdens deze vierde editie van het evenement won programmamaker Splinter Chabot de Culture Award voor zijn debuut Confettiregen, waarin hij schrijft over opgroeien en anders zijn. Politicus Sylvana Simons ontving de Ally Award voor haar activistische en politieke inzet voor lhbtq-burgers. Simons zegt dat ze de queergemeenschap meeneemt in al haar beslissingen als politicus. “De rechten van de queer zijn mensenrechten.”

Sylvana Simons. Beeld Getty Images
Sylvana Simons.Beeld Getty Images

NOS-podcast De Schaduwspits van journalisten Winfried Baijens, Rivkah op het Veld en Jeroen Gortworst won de Media Award. In de podcast wordt onderzocht waarom Nederland nog geen enkele openlijk homoseksuele voetballer kent.

Tot slot werd de Inspiration Award nog gewonnen door acteur Thorn de Vries en presentator Mandy Woelkens, voor hun boek FAQ Gender, waarin veelgestelde vragen over gender worden beantwoord, en hun podcast Couplegoals, waarin gesprekken worden gevoerd met geliefden over hun relatie.

Meer over