PlusTheaterrecensie

Spelersfederatie wil met liefde voor het theater de grote zalen veroveren

'Moord met een grote M' door de Spelersfederatie.  Beeld Barbara Raatgever
'Moord met een grote M' door de Spelersfederatie.Beeld Barbara Raatgever

Het bonte eerste stuk Moord met een grote M van het nieuwe ensemble de Spelersfederatie is politieke satire, melige farce en van alles daartussenin.

Wendy Lubberding

De Spelersfederatie is een nieuw ensemble dat zich richt op het spelen in de grote theaterzaal. Het gezelschap kiest voor nieuw geschreven toneelteksten van Nederlandstalige schrijvers of bewerkingen van bestaand repertoire. Op 15 maart ging in de Rabozaal van ITA hun bonte eersteling in première, Moord met een grote M, geschreven door Don Duyns en geregisseerd door Pieter Kramer.

Het is, in het stuk maar tijdens de première ook in het echt, de Idus van maart: de dag dat Julius Caesar zal worden vermoord op weg naar de senaat. Dick van den Toorn speelt de dictator van Rome als de Mark Rutte van zijn tijd, die behalve door Brutus wordt omringd door senatoren die verdacht veel lijken op Nederlandse politici. Caesar heeft de publieke werken verwaarloosd, dat loopt uit op een ramp en het volk eist genoegdoening. Tot zover de serieuze satire.

Pruiken, borsten en piemels

Het stuk ademt liefde voor het theater. Van het gegeven dat toneelspelers voor een live aanwezig publiek staan en de afspraak dat een houten decorstuk een heuvel voorstelt, tot alle technische mogelijkheden van het theatergebouw: alles wordt expliciet gemaakt en vrolijk benut. Dat ontwapent en betrekt het publiek.

Daarom zie je de touwen van de achterdoeken, en de technicus die ze omhoogtrekt. Daarom zijn de pruiken, borsten en piemels zo nep en de borstelhelmen van de soldaten zo borstelig. Ook de vorm van een theateravond wordt ouderwets recht gedaan: drie aktes voor de pauze en twee daarna, met een theatrale bloederige climax vlak voor de pauze.

De acteurs van de Spelersfederatie spelen allen verschillende personages. Rosa Asbreuk en Kyrian Esser zijn de liefhebbende moeder en zoon die het slachtoffer worden van de nalatigheid van Caesar en om genoegdoening vragen. Om hen heen buitelen de rollen en rolletjes in hoog tempo over het podium. Soms heel dik aangezet zoals Patrick Duijtshoff in de rol van Brutus’ dominante, flirterige moeder Servilia; soms ook aardser zoals Samya Ghilane die Charon, de veerman van het dodenrijk speelt als een sloffende, goedmoedige conciërge.

Puzzelen wat je hebt gezien

Moord met een grote M is veel in alle opzichten. De gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op, net als de referenties aan het falen van de neoliberale politiek vandaag. Na afloop is het even puzzelen wat je allemaal hebt gezien. Vermakelijk was het zeker, al had het ook elementen van een klassieke tragedie, van een uitgesponnen rechtbankdrama, van een pamflet en van een te melige farce.

Maar dat een grote groep jongere theatermakers de grote zaal wil veroveren is goed nieuws. Hun eerste zet is een feit. Benieuwd wat er volgt.

Moord met een grote M

Door De Spelersfederatie
Gezien 15 maart 2021 in ITA
Nog te zien 18 maart De Meerse, Hoofddorp; 1 april Zaantheater, Zaandam; 17 mei Schouwburg Amstelveen; 27 mei ITA

Meer over