PlusGallery Viewer

Sophie Schade: ‘Werk in oplage maakt het bereikbaarder’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Sophie Schade (42), strategist creative development bij Kantar, valt voor enigszins abstract, grafisch en dromerig werk.

Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx
Grassland (2015), Elspeht Diederix. Beeld Gallery Viewer
Grassland (2015), Elspeht Diederix.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Het betekent voor mij heel veel. Pure passie. En daarmee is het ook erg persoonlijk. Ik koop een werk alleen als ik bij het zien direct in een staat van verliefdheid raak.”

Heeft u kunst van huis uit mee­gekregen?

“Ons huis hing altijd al vol met kunst. Mijn ouders woonden vroeger boven op zolder bij Jan Roeland, in de Nieuwmarktbuurt. Mijn moeder vertelde me afgelopen week dat Jan Roeland ooit twee werken kwam afgeven. Hij had ze gewoon boven op het dak van zijn auto gespannen. Daar werd allemaal niet zo moeilijk over gedaan.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik ga veel naar beurzen en galeries. Verder brengt de Young Collectors Circle mij op plekken waar ik anders geen weet van had gehad. Het doel van de Young Collectors Circle is het inspireren van een nieuwe generatie kunstverzamelaars; niet alleen om hun eigen leven te verrijken, maar ook om de kunstsector te ondersteunen.”

“Bovendien schuif ik regelmatig aan bij de diners van de Gallery Club van Gili Crouwel en Robi Heisinger. Gallery Club is een platform voor fotografie – waar mijn interesse hoofdzakelijk naar uitgaat. Gili en Robi organiseren regelmatig exposities met aansluitend een diner, op wisselende, heel inspirerende locaties. Instagram is ook een heel fijn medium om op de hoogte te blijven.”

Waar bekijkt u het liefst kunst?

“In een galerie, op een beurs of in een museum – niet online: ik moet kunst kunnen voelen. Ook moet je de presentatie van een werk niet onderschatten: de lijst, de omgeving waarin het hangt, zijn zaken die heel bepalend zijn.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop gemiddeld één werk per jaar, maar soms loopt het een beetje de spuigaten uit, maar ja, liefde valt niet te sturen, hè? Een werk in oplage vind ik geen enkel punt. Sterker: het maakt het werk bereikbaarder.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Niet iedere kunstenaar wordt vertegenwoordigd door een galerie, dus dan koop ik rechtstreeks bij de kunstenaar. Maar doorgaans koop ik via een galerie.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik heb het rijk voor mijzelf!”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Voor mij zijn dat Torch en Galerie Ramakers. Via Torch heb ik al vier werken van Popel Coumou gekocht. En bij Catalijn Ramakers twee werken: een prachtige installatie van Jérôme Touron en een werk van Yumiko Yoneda.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Jan Roeland, Ossip en Michael Johansson. Hun werk is heel speels. Je wordt er direct vrolijk van. Maar naast dat hun werk erg kostbaar is, vraag ik me af of het bij mij thuis goed blend met de rest. Ik val doorgaans voor wat meer abstract, grafisch en dromerig werk.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik houd erg van het werk van Elspeth Diederix. Die dromerige, bijna schilderachtige stillevens onder water, de geschilderde bloemen, het licht, erg bijzonder. Verder ben ik erg onder de indruk van een video van Martine Stig: Planar, uit 2017. Er gebeurt vrij weinig, toch blijf je kijken. Heel knap gedaan. En al het werk van Natascha Libbert. Het lijken in eerste instantie hele onschuldige foto’s. Sommige beelden hebben zelfs iets romantisch in zich: mooie warme kleuren, rust, abstractie.”

Sophie Schade Beeld -
Sophie SchadeBeeld -

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over