Sophie Hilbrand met 4 programma's in nieuw televisieseizoen BNN-VARA

Sophie Hilbrand presenteert vanaf september vier programma's voor BNN-Vara. Dat bleek woensdag tijdens de seizoenspresentatie van de omroep.

Joep School
Sophie Hilbrand. Beeld anp
Sophie Hilbrand.Beeld anp

Het was de zomer zonder talkshows, maar daar bleef het tijdens de presentatie van BNN-Vara, de omroep die de meeste producties levert voor de NPO-zenders, angstvallig stil over.

Wél werden de nieuwe seizoenen van zowel De Wereld Draait Door als Pauw aangekondigd: beide beginnen maandag weer.

Terwijl Matthijs en Jeroen op vakantie waren, liep Sophie Hilbrand zich het vuur uit de sloffen. Vanaf 13 september presenteert ze vier programma's.

Ze begint met nieuwe afleveringen van Sophie in de Kreukels - dit keer een variant over uiterlijk ongemak bij mannen (denk: Ronald 'botox' de Boer en René van der Gijp over haarimplantaten) - gevolgd door nieuwkomers Buitenspel (vanaf 6 oktober), Het Instituut (met Joep van Deudekom en Rob Urgert, vanaf 20 oktober) en Klonen: Wens of Waanzin (28 oktober).

Boulahrouz
Bij Buitenspel is een bijzondere taak weggelegd voor oud-profvoetballer Khalid Boulahrouz, die op amateurvelden spelers coacht die hun temperament te veel ruimte geven. Boulahrouz: "Dat zijn jongens die spontaan beginnen te schelden met kanker, of charges inzetten - ik ben nooit vies geweest van stevig voetbal - waar een paard de hik van krijgt."

Voor Klonen: Wens of Waanzin, reist Hilbrand met onderzoeker Bas Haring de wereld over om te bekijken hoe we tegenover klonen staan. Hilbrand: "In Argentinië heeft een polospeler zijn paard twaalf keer laten klonen nadat het een blessure opliep. We zijn onwetend op dit gebied."

Behalve een nieuw seizoen van Floortje Naar het Einde van de Wereld, ging Floortje Dessing ook naar Syrië (in het najaar op tv). Ze maakt dezelfde reis als acht jaar geleden voor 3 op Reis, al was het destijds een stuk veiliger. Dat doet ze vooral omdat ze zich niet langer kon vinden in de beeldvorming over Syriërs, gaf ze aan. "Ik wil een beeld scheppen dat mensen niet voldoende kennen. Menselijker, vooral. Het is daar één grote chaos, maar met mensen die daar niet om gevraagd hebben."

Tim Hofman
Dan nog even een vlug rondje langs de velden. In de dramahoek keren Smeris, A'dam en E.V.A. (laatste seizoen, samen met NTR en VPRO), Vechtershart en Jeuk terug, terwijl met Klem, een thriller van scenarist Frank Ketelaar met acteurs Jacob Derwig, Georgina Verbaan en Barry Atsma, een vervolg moet worden gegeven aan het succes van Overspel.

Een docu die bij voorbaat de moeite waard lijkt: Bureau Meijering en Ficq (najaar), met een kijkje achter de schermen van het advocatenkantoor dat onder anderen Badr Hari en Dino Soerel verdedigt.

Tim Hofman gaat online verder met zijn succesvolle YouTubeserie #BOOS, maar keert niet terug in de Spuiten & Slikken-studio, omdat het studiodeel van het programma na ruim tien jaar stopt. De presentatoren van het programma blijven wel 'gewoon' reportages over seks, drugs en drank maken in Nederland: dat gebeurt onder de naam Spuiten & Slikken Specials. Ook de reisvariant van het programma blijft bestaan.

Nog een programma dat verdwijnt: Jan versus Geraldine. Twee maanden quad rijden in Zuid-Afrika bleek toch te veel van het goede. Versteegh en Kemper zijn de nieuwe presentatoren van Proefkonijnen.

Meer over